Kris Jacobs

Door forse vermindering schoolreizen kelderen aantallen bezoekers West-Vlaamse musea

In het middelbaar onderwijs zijn schoolreizen verboden, in het basisonderwijs worden ze sterk afgeraden. Dat heeft alles met COVID-19 te maken. Het Museum aan de IJzer in Diksmuide, het Memorial museum Passchendaele 1917 in Zonnebeke en Westfront in Nieuwpoort stevenen dit jaar elk af op een derde minder bezoekers. 

Het museum aan de IJzer in Diksmuide is een private vzw. Het museum is wel erkend door de Vlaamse regering als "Memoriaal voor de Vlaamse ontvoogding en vrede". Een stuk van de werking is dus gesubsidieerd. In het museum werken 8 mensen.

Momenteel is het er zeer kalm. "We hebben voorgesteld om dan maar zelf naar de klassen te komen, maar ook dat is onveilig, want dan worden wij beschouwd als 'niet essentiële aanwezigheid van derden'. Het museum van 22 verdiepingen in een virtueel programma onderbrengen is ook niet eenvoudig", zegt directeur Peter Mouton. "We staan nu wel op het punt om opnieuw directies en leerkrachten van basisscholen te mailen en hen te prikkelen met ons aanbod en te verzekeren dat het hier coronaproof is. We waren de laatste jaren goed op weg om het hele rijke netwerk van verenigingen in Vlaanderen te kunnen bereiken, met programma's die het museum maakte op maat, maar ook dat is eigenlijk in duigen gevallen. We hadden in april de VL@Sbeurs gepland, een beurs voor de Vlaamse senioren, maar die is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Seniorenverenigingen zijn bang om naar ons te komen en wij zullen zeker niet bij hen op bezoek komen, voor een lezing of een andere activiteit, want ze behoren tot een risicogroep. We starten nu een onlinecampagne voor de lagere scholen, met de boodschap dat wij klaar staan voor hen, volledig coronaproof, om hen op maat een leuk en aangenaam en leerrijk bezoek aan te bieden."

Memorial museum Passchendaele 1917 in Zonnebeke

Ook het Memorial Museum Passchendaele 1917 in Zonnebeke, dat de verschrikkingen van de slag van Passendale in 1917 in een brede context uitlegt, heeft heel wat minder groepen op bezoek. Het museum is een autonoom gemeentelijk bedrijf, er werken 7 voltijdse medewerkers. Net als het museum aan de IJzer zal het team uit Zonnebeke nog een campagne richten naar de basisscholen, zegt directeur Steven Vandenbussche: "We hebben een coronaproof onderwijspakket voor hen klaargemaakt, maar voor ons blijft het bezoek van de Britse scholen van het allergrootste belang en de Britten komen voorlopig niet. Ook de groepsbezoeken van volwassenen uit Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten blijven voorlopig uit. Het museum leefde deze zomer even op, met dank aan de individuele bezoekers en aan de promotiecampagnes, onder meer van Westtoer. Die campagnes probeerden de Belgen warm te maken voor vakantie in eigen land en dat sloeg aan. Maar we bekijken de zaak op langere termijn. We proberen in contact te blijven met Britse scholen en met Britse reisorganisaties. Ooit wordt het beter." 

Westfront Nieuwpoort

Ook dit museum is een autonoom gemeentebedrijf met 2 medewerkers. Ondanks het moeilijke tijden zijn, kreeg het museum tijdens de zomer een nieuwe medewerker door een uitwisseling binnen de stadsdiensten. Want er was ook meer werk: na elk bezoek moest alles worden ontsmet. Westfront Nieuwpoort toont hoe tijdens de Eerste Wereldoorlog de Duitse inval tot stilstand werd gebracht door het onder water zetten van de poldervlakte. Diensthoofd Eric Verdonck: "In juli en augustus mochten we weer bezoek ontvangen, maar er kwamen toch 3 procent minder mensen dan vorig jaar. In de bijna afgelopen maand september noteerden we 20 procent minder individuele bezoekers, maar de terugval van groepsbezoeken was dramatisch: tot 60 procent. We verheugen ons wel op een stijging in de boekingen voor oktober en november, dan zijn er 20 procent meer dan vorig jaar, maar we zullen dit jaar hoe dan ook een derde minder bezoekers noteren dan vorig jaar."

Meest gelezen