Sommige mensen dragen al mondmaskers in winkelstraten in Amsterdam.

Nederlandse coronacijfers blijven fors stijgen, viroloog: "We waren te soepel, strenge maatregelen waren nodig"

De coronacijfers in Nederland gaan pijlsnel omhoog. Afgelopen week telde het land gemiddeld 2.760 bevestigde besmettingen per dag. De nieuwe - strenge - maatregelen, waren volgens de Nederlandse viroloog Ab Osterhaus meer dan nodig. "De vraag is of iedereen de adviezen zal volgen. Het kan ook dat de cijfers nog slechter worden."

Eerst en vooral de cijfers. De afgelopen week zijn in Nederland 19.326 positieve coronatesten afgelegd, oftewel 2.760 per dag. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Een week eerder waren dat er nog 13.471, oftewel 1.924 per dag. Het percentage positieve testen in verhouding met het totale aantal testen ligt momenteel op 7,4 procent. Een week eerder was dat 6,1 procent. Er liggen nu 693 coronapatiënten in het ziekenhuis en 142 op de afdeling intensieve zorg

Dat de cijfers hoog zijn, erkent ook de Nederlandse viroloog Ab Osterhaus. "De curves lopen nog steeds hard op en we moeten ze echt afbuigen", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1 en in "Terzake" op Canvas. "Het is heel zorgwekkend."

Beluister hier het gesprek met Osterhaus of lees verder onder de audio:

Marcel Krijgsman, All Rights Reserved

Maar waar is het dan foutgelopen? "Deze zomer ging het goed en dus dacht iedereen dat het voorbij was. Op het einde van de vakantie kwam dan de eerste stijging, maar toen ging het vooral over twintigers of dertigers die besmet waren. Er was nog geen toename in het aantal ziekenhuisopnames. Ondertussen is het virus weer naar de oudere generaties gegaan, waardoor er ook meer ziekenhuisopnames en patiënten op intensieve zorg zijn."

De Nederlandse overheid kondigde gisteren forse maatregelen aan, om het aantal besmettingen in het land terug te dringen. "Als iedereen de adviezen - want sommige maatregelen gaan niet verder dan adviezen - opvolgt, dan kan dit voldoende zijn. De vraag is of dat zal gebeuren." De viroloog houdt er ook rekening mee dat de cijfers toch nog zullen oplopen. "En dan zou het kunnen dat er binnen twee weken sterkere maatregelen moeten komen."

Wat heeft de Nederlandse overheid beslist?

  • Cafés en restaurants laten geen klanten meer binnen vanaf 21 uur, om 22 uur moeten de laatste klanten buiten zijn
  • De komende drie weken vinden alle sportwedstrijden plaats zonder toeschouwers 
  • Thuis mogen naast het eigen huishouden nog drie mensen worden ontvangen 
  • Nieuwe regels over de groepsgrootte: binnen mogen maximaal dertig mensen in eenzelfde ruimte, buiten zijn er dat veertig
  • Thuiswerken wordt weer de norm, buitenshuis alleen wanneer het niet anders kan 
  • In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag krijgen de Nederlanders de dwingende raad om in publieke binnenruimtes - zoals winkels - mondneusmaskers te dragen

En dan zijn er nog de mondneusmaskers, waar in Nederland nog steeds veel discussie over is. Een verplichting - behalve op het openbaar vervoer, waar maskers al langer verplicht zijn - kwam er niet, maar er is wel een "dringend advies" om maskers te dragen in binnenruimtes in verschillende regio's. Winkels, maar ook andere openbare plekken, mogen mensen weigeren als ze geen masker ophebben. Maar voorlopig lijkt het er niet op dat grote winkelketens dat advies gaan volgen. 

"Nederland is een van de weinige landen waar er nog geen universeel mondmaskerbeleid is", zegt Osterhaus. "De officiële adviseurs van onze regering blijven zeggen dat er geen bewijs is dat stoffen maskers werken. Het klopt dat ze wellicht minder goed beschermen dan chirurgische, maar er zijn toch voldoende aanwijzingen dat maskers een verschil maken, om zowel anderen minder snel te besmetten als om zelf minder snel besmet te raken. Je hoeft daarvoor geen keihard bewijs te hebben. Er is ook geen keihard bewijs voor 1,5 meter afstand houden."

Bekijk hier het gesprek met Osterhaus in "Terzake" of lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Maar de tijd dringt, in Nederland. "Er is niet meer voldoende capaciteit om iedereen te testen en het contactonderzoek is overbevraagd. Voor een groot deel hebben we dat al verlaten, zodat er aan besmette mensen zélf wordt gevraagd om hun contacten op de hoogte te brengen. Als we niets doen, stevenen we af op een situatie als in maart, met een totale lockdown. En dat zou rampzalig zijn."

Onze ploeg van "Het Journaal" ging reacties sprokkelen in Rotterdam, bekijk hieronder het verslag:

Videospeler inladen...

Meest gelezen