Adviesorgaan Celeval heeft nieuw voorstel klaar rond corona-barometer, voorlopig nog geen beslissing

De corona-barometer, die zal bepalen welke maatregelen er op welke plekken van toepassing zullen zijn, is bijna klaar. De experten van het adviesorgaan Celeval hebben vanmorgen samengezeten en hebben het systeem van kleurcodes verder verfijnd. Het advies lag op tafel van het Overlegcomité vanavond, maar daar werd nog niets beslist. 

Op de Nationale Veiligheidsraad vorige week werd de "corona-barometer" al aangekondigd: een systeem om bijpassende maatregelen in te voeren, afhankelijk van de ernst van de epidemie in een bepaalde regio van het land. Wordt de situatie slechter, dan zullen ook de regels strenger worden. Verbetert de situatie, dan volgen er versoepelingen. 

De Veiligheidsraad wilde de barometer eerst nog verder laten uitwerken door de experten van het adviesorgaan Celeval. En dat is nu gebeurd.

Celeval heeft een nieuw voorstel klaar voor premier Sophie Wilmes (MR). "Daarin zijn vooral de drempels beter gedefinieerd, op basis van welke cijfers welke kleurcode wordt ingevoerd", heeft onze journalist Koen Wauters vernomen.

Momenteel zouden enkele provincies in ons land geel kleuren en enkele oranje

Koen Wauter, journalist VRT NWS

"Celeval stelt voor om per provincie te kijken naar ofwel het aantal ziekenhuisopnames, ofwel naar het aantal positieve tests en naar de positivititeitsratio (het percentage positieve tests ten opzichte van het totaal aantal afgenomen tests, red.). Op basis daarvan zouden op dit moment enkele provincies geel zijn en een aantal oranje."

 Deze corona-barometer had Celeval oorspronkelijk voorgesteld aan de Veiligheidsraad van 23 september:
(lees verder onder de afbeelding)

De corona-barometer zou dus ook per provincie bepalen hoeveel mensen je mag zien en hoeveel mensen er per sector mogen samenkomen. Celeval had hier al een voorstel over, maar adviseert nu ook om afspraken te maken met de sectoren vooraleer de barometer effectief ingevoerd wordt.

Het voorstel van Celeval kwam vanavond ook op tafel van het Overlegcomité. Ze bespraken de verdere ontwikkeling, maar namen nog geen beslissing, zo vernam persagentschap Belga op het kabinet van premier Sophie Wilmès. Deze week komen de verschillende Celeval-werkgroepen bijeen om een set van maatregelen voor te stellen die aan de verschillende drempels van de barometer gelinkt zijn. Ten laatste volgende week maandag komt het Overlegcomité opnieuw samen. 

Herbekijk hieronder de volledige uitleg van Koen Wauters uit Het Journaal van 13 uur:

Videospeler inladen...

Meest gelezen