COPYRIGHT 2008 ERIK VAN 'T WOUD

Overkop in Genk kreeg al 10.000 jongeren over de vloer

Het Genkse hulpverleningsproject Overkop heeft op 3 jaar tijd al 10.000 jongeren over de vloer gehad.  De jongeren kunnen er terecht voor activiteiten en ze kunnen er problemen bespreken. Een concept dat werkt volgens de organisatie. 

Overkop is een inloop- en activiteitencentrum voor en door jongeren, waar het makkelijk is om eens langs te komen. Het richt zich op jongeren van 14 tot 25 jaar. Zij kunnen binnen en buiten lopen en - als het nodig is -ook beroep doen op een luisterend oor. Het is een formule die duidelijk succes heeft in Genk, want op 3 jaar tijd kregen de hulpverleners van Overkop zo'n 2.200 vragen van jongeren.  

Het coronavirus heeft de problemen versterkt. 

Coördinator Koen Albregts

"Wat vaak terugkomt zijn problemen rond het zelfbeeld, angst, suïcidale gedachten, conflicten thuis en depressie", zegt coördinator Koen Albregts. Het coronavirus heeft zich hier ook laten voelen. "Het heeft de problemen versterkt. Jongeren die zich al eenzaam voelden, voelen zich nog eenzamer. We hebben thuissituaties zien ontploffen. En er was heel wat angst over de toekomst." Samen met de hulpverleners gaan de jongeren op zoek naar een oplossing voor hun problemen.

Er zijn 5 Overkophuizen in Vlaanderen, dat in Genk ligt aan de Europalaan.  Je kan er 3 dagen per week langskomen en er is ook een online chat. Voor vragen over zelfdoding kan je altijd terecht op het nummer 1813 van de Zelfmoordlijn. 

Meest gelezen