Wie wordt minister in de nieuwe federale regering? Dit zijn de grootste kanshebbers

Ruim 16 maanden na de federale verkiezingen is er een inhoudelijk akkoord om een regering te vormen met Open VLD, MR, PS, SP.A, CD&V, Ecolo en Groen: de zogenoemde Vivaldi-regering. Een nieuwe ploeg met zeven verschillende partijen die allemaal een reeks valabele ministerkandidaten hebben. Die puzzel moeten de partijvoorzitters nu nog leggen, de namen van de nieuwe ministers worden dan wellicht vanavond officieel bekendgemaakt op de partijcongressen. Dit zijn de grootste kanshebbers van elke partij.

Open VLD

Bij de Vlaamse liberalen wordt oud-minister Vincent Van Quickenborne verwacht als vicepremier.

 • Hij wordt beschouwd als medestander van coformateur Alexander De Croo en van partijvoorzitter Egbert Lachaert,
 • "Quicky" (foto) heeft heel wat ervaring: hij is momenteel burgemeester van Kortrijk en Kamerfractieleider, maar was ook al federaal minister en vicepremier.

De tweede Open VLD-kandidaat wordt allicht een vrouw. Nu de wat beschadigde Maggie De Block zelf heeft aangegeven dat het voor wat haar betreft welletjes is geweest, komen andere vrouwen uit Vlaams Brabant in beeld. Oud-partijvoorzitter Gwendolyn Rutten bijvoorbeeld - al ligt die wat moeilijk bij de mogelijke premier De Croo - of nieuwkomer Goedele Liekens.

 • Liekens is relatief nieuw in de politiek, praat vlot en is niet te beroerd om duidelijke standpunten in te nemen.
 • Voormalig Miss België, mediafiguur, seksuologe, auteur en vrouwenrechtenactiviste: Goedele Liekens heeft heel wat watertjes doorzwommen en past perfect in het plaatje van Alexander De Croo, zelf voorstander van meer gendergelijkheid.
Foto Kurt

MR

De Franstalige liberalen van de jonge en ambitieuze Georges-Louis Bouchez moeten noodgedwongen heel wat ministerportefeuilles inleveren nu de restregering-Wilmès II verleden tijd is. Bouchez is lange tijd blijven vasthouden aan Sophie Wilmès (foto) als kandidaat-premier, maar heeft in het zand moeten bijten. Maar Wilmès komt dus wel in aanmerking voor een ministerpost.

 • Sophie Wilmès staat voor ervaring als minister (van Begroting) en premier. Tijdens de coronacrisis heeft ze zich ontpopt als bestuurder in moeilijke tijden.
 • De populariteit van Wilmès ten zuiden van de taalgrens zit in de lift sinds haar premierschap. 

Welke man stuurt de MR naar de nieuwe regering? Hier circuleren de namen van uittredend minister van Begroting David Clarinval en die van uittredend minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin.

 • De ministeriële ervaring van David Clarinval is beperkt - hij trad amper een jaar geleden toe tot de regering-Wilmès - maar hij wordt beschouwd als medestander van partijvoorzitter Bouchez.
 • Philippe Goffin was de afgelopen jaren als Kamerlid voorzitter van de commissie Justitie, en ook hij trad pas in november vorig jaar toe tot de regering-Wilmès. 

SP.A

Van de jonge SP.A-voorzitter Conner Rousseau wordt verwacht dat hij voluit de kaart van de vernieuwing zal trekken. Namen die hier worden genoemd zijn die van de Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani, van de Antwerpse schepen Jinnih Beels en van Kamerfractieleider Meryame Kitir.

 • In 2018 wist Mohamed Ridouani de SP.A voor een zware nederlaag te behoeden in zijn thuisstad, een waar exploot in tijden van electorale neergang voor de Vlaamse socialisten. Ridouani wordt beschouwd als kroonprins van zijn voorganger Louis Tobback, maar hield zich tot nu toe ver weg van de nationale politiek. Nu voorzitter Rousseau het tij wat lijkt te kunnen keren, kan Ridouani misschien op andere gedachten worden gebracht.
 • Toen Jinnih Beels in 2017 opdook in de lokale Antwerpse politiek, was ze nog een onafhankelijke kandidaat. UIteindelijk werd de oud-politiecommissaris lijsttrekker voor de SP.A en werd ze schepen in de Scheldestad. Beels (foto) moet vernieuwing, vervrouwelijking en diversteit belichamen.
 •  Kamerfractieleider Meryame Kitir zit al sinds  2007 in de Kamer en is fractieleider sinds 2015. De voormalige vakbondsvrouw bij Ford Genk is geleidelijk opgeklommen in de partijregionen en geldt als een van de SP.A-zwaargewichten.

PS

Vernieuwing of ervaring: dat is het dilemma van partijvoorzitter Paul Magnette bij zijn ministerkeuze. De Franstalige socialisten hebben enkele oppositiejaren achter de rug, maar tellen nog altijd heel wat ervaren bestuurders in hun rangen. 

 • In de categorie "ervaring" circuleren de namen van Laurette Onkelinx en Rudi Demotte. "Passionaria" Laurette Onkelinx heeft een jarenlange ervaring als onder meer vicepremier en minister van Volksgezondheid en Justitie. Ze gold jarenlang als zwaargewicht van de Brusselse PS, maar trok zich in 2017 terug uit de actieve politiek. Ook Rudi Demotte heeft tonnen politieke ervaring. Hij was onder meer federaal minister en minister-president van de Franse Gemeenschapsregering en van de Waalse regering. Vorig jaar was hij even preformateur samen met Geert Bourgeois (N-VA).
 • Mogelijke nieuwe gezichten bij de PS zijn die van Waals minister Pierre-Yves Dermagne (foto), die in 2017 de in opspraak gekomen Paul Furlan opvolgde in de Waalse regering, en die van Frédéric Daerden, oud-Kamerlid, Frans Gemeenschapsminister en zoon van de beruchte oud-minister Michel Daerden.

CD&V

Het lijkt erop dat de nieuwe partijvoorzitter Joachim Coens noodgedwongen de kaart van de vernieuwing moet trekken, nu zwaargewicht Koen Geens heeft afgehaakt en oudgediende Pieter De Crem zich als tegenstander van Vivaldi heeft geout. Daardoor lijken provinciegenoten Sammy Mahdi (Vlaams-Brabant) en Vincent Van Peteghem (Oost-Vlaanderen) over de beste kaarten te beschikken. Ook de namen van Kamerfractieleider Servais Verherstraeten, uittredend minister Nathalie Muylle en die van oud-minister Inge Vervotte worden genoemd.

 • De carrière van de welbespraakte Sammy Mahdi gaat als een komeet. Hij was voorzitter van Jong CD&V, haalde vorig jaar een mooie score bij de voorzittersverkiezingen en is intussen ook Kamerlid als opvolger van Koen Geens. Mahdi spreekt een jonger en diverser publiek aan.
 • Een andere mogelijke vernieuwer is Vincent Van Peteghem, de populaire burgemeester van De Pinte en vorig jaar nog één van de Twaalf Apostelen, die de verkiezingsnederlaag van CD&V moesten analyseren.
 • Ook trouwe partijsoldaat Servais Verherstraeten kan niet worden uitgesloten. Hij heeft al heel wat ervaring als voormalig staatssecretaris en als Kamerfractieleider en heeft mee onderhandeld voor het regeerakkoord.
 • Uittredend minister Nathalie Muylle is ook een optie. Haar nadeel is dat ze uit West-Vlaanderen komt, een provincie die met Hilde Crevits al ruim is bedeeld in de Vlaamse regering.
 • Ook voormalig minister Inge Vervotte (foto) wordt weer genoemd bij CD&V. Zij stapte in 2012 enigszins ontgoocheld uit de politiek, maar kwam tijdens de coronacrisis weer in beeld door haar dossierkennis als voorzitter van zorgnetwerk Emmaüs.

Groen

Partijvoorzitter Meyrem Almaci heeft niet het voorrecht om zelf ministerkandidaten aan te duiden. Bij Groen beslist de politieke raad op advies van de partijvoorzitter, het partijbestuur en de gezamenlijke fracties in het Vlaams Parlement en de Kamer. Naast de naam van voorzitter Almaci zelf worden hier ook Kamerfractieleider Kristof Calvo, Kamerlid Tinne Van der Straeten en Europees Parlementslid Petra De Sutter genoemd.

 • Meyrem Almaci draait al een tijdje mee als partijvoorzitter. Ze heeft ook ervaring als Kamerlid en als Vlaams Parlementslid. Is het ministerschap een nieuwe uitdaging voor haar?
 • Kamerfractieleider Kristof Calvo (foto) wordt al een tijdje getipt als minister voor Groen. Hij geldt als zwaargewicht in de partij, maar krijgt al eens kritiek omdat hij nogal schreeuwerig overkomt.
 • Kamerlid Tinne Van der Straeten profileert zich onder meer op het energiedossier, voor de groenen een belangrijk thema.
 • Ook de naam van Europees Parlementslid Petra De Sutter wordt genoemd. Zij raakte bekend als hoogleraar gynaecologie aan de Universiteit Gent. Ze houdt zich onder meer bezig met ethische dossiers en staat voor diversiteit.
Belga

Ecolo

Ook bij Ecolo beslissen de covoorzitters niet alleen over wie minister wordt. Zij doen een voorstel aan de algemene ledenvergadering, die de knoop doorhakt.

 • Kamerfractieleider Georges Gilkinet is de bekendste naam die wordt genoemd bij de Franstalige groenen. Tijdens de vorige legislatuur was hij voorzitter van de commissie Financiën en Begroting in de Kamer. Hij was ook onderhandelaar tijdens de formatiegesprekken.
 • Ook Bénédicte Linard (foto) wordt genoemd. Zij is momenteel minister van Cultuur, Media, Kinderopvang, Gezondheid en Vrouwenrechten in de Franse Gemeenschapsregering.

Meest gelezen