Videospeler inladen...

Rudi Vranckx met camper door Europa: is de klimaatcrisis een coronacrisis in slow motion?

Rudi Vranckx trok afgelopen zomer met een camper door Europa om te onderzoeken hoe het coronavirus de wereld op lange termijn zal veranderen. De impact van de pandemie is enorm, en dwong overheden drastische maatregelen te nemen. En toch: volgens klimaatwetenschapper Harry Zekolarri zal de klimaatcrisis op lange termijn meer desastreuze gevolgen hebben dan de coronacrisis. Vranckx trok de Alpen in om met eigen ogen te zien hoe snel de Europese gletsjers wegsmelten.

In de tweede aflevering zet Rudi Vranckx zijn pad richting La Bella Italia verder en doorkruist hij met zijn ploeg Oostenrijk en Zwitserland. 

Na een week op Duits grondgebied bereikt Vranckx Zwitserland. Hier houdt hij halt in de Zwitserse Alpen, dat het Berninamassief herbergt. Deze berggroep staat internationaal bekend voor haar vele gletsjers. In het gezelschap van klimaatwetenschapper en VUB-professor Harry Zekolarri trekt Rudi Vranckx de bergen in, richting de Morteratschgletsjer.

Voetbalvelden aan ijs verloren

Jaar na jaar wordt het moeilijker om de gletsjer te bewonderen: het ijsgebied krimpt jaarlijks met enkele voetbalvelden en de gletsjer trekt zich dus steeds verder terug op de berg. Ter illustratie: in 1870 was de gletsjer meer dan 8,5 kilometer lang, vandaag duikt deze lengte onder de 6 kilometer. In 2018 brak de gletsjer een bedroevend record: 130 meter aan ijs ging verloren.

Rudi Vranckx ziet met zijn eigen ogen hoe snel de gletsjer smelt (lees voort onder de video): 

Videospeler inladen...

Zekolarri bracht de afgelopen jaren alle vierduizend alpengletsjers in kaart en bestudeerde hun beweging. Volgens hem ligt de opwarming van de aarde aan de basis van dit fenomeen. “Zomers worden warmer, waardoor het door zwaartekracht naar beneden geschoven ijs steeds meer smelt. Waar gletsjers vroeger dienden als waterreservoir, gaat nu telkens veel ijs verloren.”

Aandacht voor de virologen

Zekolarri voorspelt een doemscenario. "In het ergste geval zijn er op het einde van deze eeuw nauwelijk tot geen gletsjers meer in Europa", vreest hij. "Als we ons houden aan de klimaatakkoorden, dan kunnen we de schade hopelijk beperken. Maar dan nog verliezen we tweederde van het volume in de Europese Alpen.”

Volgens Zekolarri zal de klimaatcrisis op lange termijn meer desastreuze gevolgen hebben dan de coronacrisis. Door de huidige gezondheidscrisis ging de aandacht van de bevolking meer uit naar virologen en verdween de klimaatcrisis wat naar de achtergrond. Terwijl vorig jaar de klimaatprotesten nog als paddenstoelen uit de grond schoten. “De virologen hebben, terecht, in korte tijd veel aandacht van de mensen naar zich toegetrokken. Dat proberen wij, als klimaatwetenschappers, ook te bereiken."

Meest gelezen