Videospeler inladen...

Schrijver Aster Berkhof (bekend van "Veel geluk, professor!") is gestorven

Aster Berkhof, jarenlang een van Vlaanderens meest gelezen auteurs, is overleden. De auteur schreef 101 romans, maar werd vooral bekend met "Veel geluk, professor!". Berkhof kreeg deze zomer nog een viering, voor zijn 100e verjaardag. 

Aster Berkhof werd geboren als Lode van den Bergh op 18 juni 1920 in Rijkevorsel. Hij groeide op in een welgesteld gezin in Sint-Jozef-Rijkevorsel. Zijn ouders werkten in de gemeenteschool: zijn vader als directeur en zijn moeder als lerares. Zelf studeert hij Latijn-Grieks in het middelbaar en later Germaanse filologie aan de universiteit in Leuven. In 1942 studeert hij af met zijn licentiaatsverhandeling "De nieuwe roman in Zuid-Nederland".

Pseudoniem

Al tijdens zijn studententijd weet de jongeman dat hij romans wil schrijven, maar hij wil dat niet doen onder zijn eigen naam. Uit schrik dat zijn academisch werk geloofwaardigheid zou verliezen, kiest hij voor de naam Aster Berkhof om op zijn romans te zetten. De naam was niet zonder reden gekozen: in de tuin van zijn ouderlijk huis groeiden er asters onder de berken. Hij schreef ook nog onder een andere naam: Piet Visser.

In 1944 publiceert hij zijn eerste twee romans: "De student gaat voorbij" en "De heer in de grijze mantel", een detectiveverhaal. Twee jaar later doctoreert hij in de wijsbegeerte met "Het literaire kunstwerk. Proeve van analyse".

Bekijk hieronder de Journaal-reportage uit 2007 over het uitgebreide oeuvre van Aster Berkhof en lees daaronder voort.

Videospeler inladen...

Verschillende literaire genres

Berkhof schreef verschillende genres: detectives, humoristische verhalen, avonturenroms en jeugdboeken. In totaal schreef hij 101 boeken, al zei hij geregeld dat er enkele middelmatige en zelfs slechte bijzaten. Op zijn 90e kwam zijn 101e boek uit, "Dodelijk papier".

Een van zijn belangrijkste boeken is "Veel geluk, professor!" uit 1949. De roman werd verschillende keren herdrukt, werd verwerkt tot een musical en opera en werd in 2001 verfilmd door VTM. 

"Veel geluk, professor!" vertelt het verhaal van een jonge docent letterkunde, Pierre Falke. Hij mag les geven aan een gerenommeerd instituut. Hij weet niet dat enkele studenten, onder wie de Amerikaanse Ann Shirling, een weddenschap hebben aangegaan.

Ter ere van zijn 100e verjaardag deze zomer verscheen er een biografie van Berkhof. Auteur Karel Michielsen gaf daarover een interview in "De ochtend" op Radio 1 in juni. 

Sociale strijd

Berkhof is een grote strijder tegen sociale ongelijkheid. Zo is "Het huis van Mama Pondo" een aanklacht tegen de apartheid in Zuid-Afrika, een thema dat in die tijd nog veel genegeerd werd. 

Berkhof krijgt een groot aantal onderscheidingen voor zijn werk, zoals de Prijs voor Letterkunde van de provincie Antwerpen. In 2004 krijgt hij de titel van ereburger van Rijkevorsel.

In november 2009 wordt Berkhof geëerd met een borstbeeld naar aanleiding van het Aster Berkhofmuseum. In het museum zijn er handgeschreven manuscripten en de eerste typemachine van de auteur te vinden.

Deze zomer werd de schrijver nog gevierd in Brasschaat, voor zijn 100e verjaardag. Een verslag van die viering kunt u hieronder herbekijken. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen