Laurie Dieffembacq

Stad Mechelen organiseert winteropvang met Centrum Algemeen Welzijnswerk: "We moeten onze verantwoordelijkheid opnemen"

De Stad Mechelen zal deze winter opnieuw dak- en thuislozen opvangen. Hoewel ze daarmee niet gestopt zijn door de coronapandemie, beginnen ze nu aan een nieuwe samenwerking met Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW). De stad wil klaarstaan voor het stijgende aantal mensen die dakloos zijn. "Dat is voor de stad een grote zorg", zegt schepen van Welzijn Gabriella De Francesco.

De Stad Mechelen gaat ook deze winter dak- en thuislozen 's nachts opvangen. Dat doen ze vanaf nu samen met het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW). Naast de acute opvang van CAW zijn er zo nog 10 kamers voorzien in het voormalige ziekenhuis op de Zwartzustervest.

Meer daklozen

"Een nachtelijke opvang is belangrijk omdat er almaar meer mensen dakloos worden", zegt Gabriella De Francesco, schepen van Welzijn (Groen). In de winterperiode van vorig jaar verbleven 52 mensen in de Mechelse nachtopvang. Dat waren er opvallend meer dan het jaar daarvoor. "Het is voor de stad een grote zorg en we moeten daarin onze verantwoordelijkheid opnemen", vertelt De Francesco. "We willen voorkomen dat mensen dakloos zijn, en we willen de veiligheid kunnen garanderen voor daklozen en hun omgeving. We zullen voor hen klaarstaan."

We zullen klaarstaan voor mensen die tijdelijk opvang nodig hebben. We moeten daarin onze verantwoordelijkheid opnemen.

Gabriella De Francesco, schepen van Welzijn (Groen)

Invloed van corona

Uitzonderlijk is de winternachtopvang al opengesteld sinds vorige winter, dat was nodig door de coronapandemie. In de opvang zelf zal men ook rekening houden met de huidige coronamaatregelen. "Er zal dus voldoende afstand voorzien worden zodat men niet te dicht bij elkaar moet komen. Een positieve coronatest kunnen onze daklozen wel missen", klinkt het.  

Het is enkel de dienst Sociale Zaken van de Stad Mechelen die mensen kan verwijzen naar de winternachtopvang, samen met de politie die ’s nachts mensen kan aanmelden. De opvangvoorzieningen zullen elke dag geopend zijn tussen 20 uur en 8.30 uur. Daarvoor trekt de stad 75.000 euro uit.  

Meest gelezen