Foto mesaanval Parijs 25/09/2020
AFP or licensors

Verdachte mesaanval Parijs wilde kantoor Charlie Hebdo in brand steken

De hoofdverdachte van de steekpartij vrijdag in Parijs heeft toegegeven dat hij de kantoren van het satirische weekblad Charlie Hebdo in brand wilde steken. Dat heeft het Franse gerecht bekendgemaakt tijdens een persconferentie. De man had flessen met brandbare vloeistof bij zich. Hij heeft intussen ook toegegeven dat hij 25 jaar is, en niet 18 zoals hij eerder verklaarde.

Bij de mesaanval, vlak bij de oude kantoren van Charlie Hebdo, raakten vorige vrijdag twee medewerkers van het mediabedrijf Premières Lignes Télévision zwaargewond. Ze stonden buiten te roken aan de voormalige kantoren van Charlie Hebdo toen de man hen aanviel. Ze overleefden de aanval. De man heeft de feiten bekend.

De verdachte beweerde eerder 18 te zijn, ondertussen heeft hij toegegeven dat hij 25 jaar is. De twintiger is een Pakistaan, die Frankrijk was binnengekomen met een valse identiteit. Hij had zich voorgedaan als een niet-begeleide minderjarige. De verdachte wilde journalisten van Charlie Hebdo aanvallen. Hij dacht dat het magazine daar nog gevestigd was. Daarnaast heeft de verdachte intussen bekend dat hij ook de kantoren van het weekblad in brand wou steken. 

Charlie Hebdo ook doelwit aanslag in 2015

Charlie Hebdo was in januari 2015 het doelwit van een terreuraanslag. Twaalf mensen lieten het leven. De twee daders werden later gedood door de politie. Drie weken geleden begon het proces tegen hun vermeende handlangers.

Het tijdschrift publiceerde bij de start van dit proces opnieuw omstreden cartoons van de profeet Mohammed. 

De verdachte van de steekpartij zou deze herpublicatie van de cartoons van de profeet Mohammed hebben genoemd als aanleiding van zijn aanval. Naast de hoofdverdachte werden een zestal andere mannen opgepakt, waaronder de jongere broer van de verdachte.

Ook deze keer leidde de herpublicatie van de cartoons tot protesten in verschillende islamitische landen, waaronder Pakistan.

Herbekijk het verslag over de mesaanval in Parijs uit Het Journaal hieronder: 

Videospeler inladen...
Foto mesaanval Parijs 25/09/2020
AFP or licensors

Meest gelezen