De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un

Verenigde Naties: "Noord-Korea overtreedt nucleaire sancties"

Noord-Korea heeft de internationale sancties geschonden die het land werden opgelegd om zijn nucleaire programma te stoppen, dat blijkt uit een onderzoek van de Verenigde Naties. Daarin staat te lezen dat het land de jaarlijkse limiet voor de invoer van aardolieproducten al overschreden heeft. Het lijkt erop dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un blijft werken aan een nucleair programma.

Sinds 2017 heeft de VN-Veiligheidsraad Noord-Korea sancties opgelegd, waar het quotum op benzine een onderdeel van is. Ook gelden er strenge exportregels voor het land. De sancties werden ingesteld omdat het land kernwapens en ballistische raketten bleef ontwikkelen, wat in strijd is met diverse resoluties van de VN‑Veiligheidsraad.

Toch lijkt het erop dat Noord-Korea nog altijd bezig is met het ontwikkelen van een nucleair programma, ondanks dat het land een aantal maal topoverleg heeft gevoerd met Amerikaanse president Donald Trump en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in.

China en Rusland: "Louter veronderstellingen"

De VN stelt nu dat Noord-Korea in slechts vijf maanden tijd zijn jaarlijkse limiet aan aardolie heeft laten importeren, mede door schepen onder een buitenlandse vlag te laten varen. Hiermee kon het land illegaal olie verkrijgen en omzeilde het de regels. Volgens Koreaanse bondgenoten China en Rusland zijn deze bevindingen slechts veronderstellingen. 

De nucleaire besprekingen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten zijn in een impasse geraakt, juist vanwege meningsverschillen over de opheffing van de sancties en over wat Pyongyang in ruil daarvoor bereid zou zijn te doen.

Meest gelezen