Verhoogde loodwaarden in bloed van personeelsleden Umicore. PVDA: "Bedrijf dwingen tot proper produceren"

Er zijn verhoogde loodwaarden teruggevonden in het bloed van twee onderaannemers van de metaalverwerkend bedrijf Umicore in Hoboken. Mie Branders van oppositiepartij PVDA eist dat het bedrijf de bloedwaarden van alle 1500 personeelsleden openbaar maakt. 

Torenhoge loodwaarden

Het gaat over twee personeelsleden die kort bij Umicore gewerkt hebben. "De twee arbeiders van de onderhoudsfirma werkten gedurende een korte tijd bij Umicore", vertelt Branders in "Start Je Dag". "De werknemers zijn naar ons gekomen met torenhoge loodwaarden. We hebben die cijfers op papier gezien. Het gaat om onderaannemers die minder beschermd waren. Dat zegt ons veel over mogelijke bronnen."

Het metaalverwerkend bedrijf Umicore ligt opnieuw onder vuur, nadat er verhoogde loodwaarden zijn gevonden in het bloed van twee personeelsleden. Eerder al werd vastgesteld dat de kinderen die in de buurt wonen, meer lood in hun bloed hadden dan een half jaar daarvoor.  "Een verhoogde blootstelling aan lood kan negatieve gevolgen hebben. Vooral voor kinderen kan lood gevaarlijk zijn. Voor volwassenen is een eenmalige blootstelling niet schadelijk, maar als een regelmatige blootstelling, kan dat gevolgen hebben voor de organen", zegt Branders.

Umicore moet de cijfers van alle 1500 arbeiders op tafel leggen

Mie Branders, dokter (PVDA)

Waarom de loodwaarden verhoogd zijn, is nog steeds niet duidelijk. "We willen dat het bedrijf de loodwaarden in het bloed van alle 1500 arbeiders eens op tafel legt", zegt Branders. "Die cijfers kunnen dan vergeleken worden met de metingen bij de kinderen uit de wijk en zo kunnen we de oorzaak hopelijk achterhalen." 

30 meter van een woonwijk

In juli zei het bedrijf dat het bereid was om de huizen van de buurtbewoners over te kopen om zo een groene buffer creëren. Dat is volgens dokter Mie Branders (PVDA) niet de oplossing. "Een derde van de wijk afbreken is geen oplossing. Het is een bedrijf met veel geld, brains en technologie en we moeten hen dwingen om proper te produceren", klinkt het op Radio 2 Antwerpen.

De partij Groen wil dat de loodraffinaderij zich verplaatst. "Het bedrijf staat op 30 meter van de woonwijk. Dat is veel te dicht", zegt Ilse van Dienderen (Groen). "Het bedrijf moet zich verplaatsen. Dat kan eventueel op de site zelf, maar op dit moment staat ze te dicht bij de bebouwing."

Meest gelezen