Vooral kortgeschoolde schoolverlaters slachtoffer van coronacrisis

De coronacrisis maakt het vooral voor kortgeschoolde schoolverlaters moeilijker om werk te vinden. Dat zegt uitzendbureau Randstad op basis van een analyse van schoolverlaters de jongste 20 jaar.

Op dit moment beginnen vele tienduizenden schoolverlaters een job te zoeken. En algemeen wordt verwacht dat de corona-epidemie die zoektocht veel moeilijker maakt. "Als we kijken naar de vorige grote crisis, de financiële crisis van 2008, dan zien we dat de werkloosheid met zo'n 50 procent was gestegen", zegt Jan Denys van Randstad. Maar tussen het opleidingsniveau waren er grote verschillen. "Bij hooggeschoolden steeg de werkloosheid van 4,5 naar 7 procent. Bij kortgeschoolden ging om het een stijging van 26 tot bijna 40 procent. Hooggeschoolden hebben daar dus al bij al niet veel last van gehad. En we vermoeden dat dit zich bij de coronacrisis zal herhalen."

Het zijn mensen aan het begin van hun loopbaan. Als dat begin heel slecht verloopt, dan bestaat de kans dat heel de carrière moeilijk verloopt

Jan Denys, arbeidsexpert Randstad

Ook vóór de coronacrisis hadden ongeschoolde en kortgeschoolde schoolverlaters al tien keer meer kans om werkloos te blijven dan wie hooggeschoold is. "Het gaat om zo'n 10 procent van de schoolverlaters die sowieso al moeilijk aan de bak kwamen en waarbij de werkloosheidscijfers al schommelden rond de 20 tot 25 procent", zegt Denys. "Met de coronacrisis kunnen we verwachten dat één op de twee kortgeschoolde schoolverlaters werkloos zal zijn. De situatie was al ernstig en zal dus nog verslechteren. Het zijn mensen aan het begin van hun loopbaan. Als dat begin heel slecht verloopt, dan bestaat de kans dat de hele carrière moeilijk verloopt."

Door de digitalisering zouden de komende jaren sowieso verschillende soorten jobs verdwijnen. De coronacrisis versnelt dat proces nu. Het gaat om de uitvoerende arbeiderssfuncties in de maakindustrie en de uitvoerende administratieve functies die in de hele economie voorkomen, zowel in de private als de publieke sector. "We merken dat heel wat leerlingen in het secundair onderwijs in administratieve richtingen afstuderen", zegt Denys. "Die richtingen zullen inhoudelijk sterk moeten veranderen ofwel moeten die leerlingen een andere richting opgaan, bijvoorbeeld naar de zorg."

Meest gelezen