Lang wachten, toeslag of "maar" 6 maanden geldig: veel klachten over autokeuring tijdens corona, maar hoe zit het nu? 

Heel wat Belgen konden tijdens de lockdown niet naar de autokeuring en kregen uitstel tot 4 november. Maar nu zijn de wachtrijen zo lang dat een afspraak vaak pas lukt na die datum, met een toeslag als gevolg. "En dat voor een keuringsbewijs dat maar een half jaar geldig blijft", klinkt de kritiek.

"De Inspecteur" krijgt dezer dagen heel wat klachten van verontruste auto-eigenaars. “Fijn dat we uitstel kregen voor de autokeuring van de overheid, maar nu nog een afspraak maken vóór de uiterste datum van 4 november is bijna onbegonnen werk”, klinkt het.

"Kijk verder dan het dichtstbijzijnde keuringscentrum"

Vlaams Ombudsman Bart Weekers herkent de verzuchtingen. Hij toont begrip voor de situatie, maar roept op om verder te kijken dan het dichtstbijzijnde keuringscentrum.

“Als je wat zoekt vind je binnen de 2 weken een afspraak. Alleen zal het deze keer misschien niet bij je vertrouwde keuringscentrum zijn.”

Wie bereid is om 50 km om te rijden, vindt volgens hem zeker nog een mogelijkheid om langs te gaan vóór 4 november. “Weet dat die keuring niet per se in Vlaanderen hoeft te gebeuren. In Brussel of Wallonië kan ook perfect. Je moet voor een keer alleen wat meer moeite doen.”  

Weet dat die keuring niet per se in Vlaanderen hoeft te gebeuren. In Brussel of Wallonië kan ook perfect

Bart Weekers

Geen afspraak? Toeslag van 8 euro

Wie echt geen afspraak meer kan versieren, moet straks een verhoogde toeslag van 8 euro betalen. Dat had de ombudsman weliswaar graag anders gezien, maar toch zal hij geen gevolg geven aan klachten die daarover bij hem binnenkomen.

“De toeslag komt inderdaad wat pesterig over, maar zonder die stok achter de deur hadden veel mensen hun afspraak nog langer uitgesteld.”

De toeslag komt inderdaad wat pesterig over, maar zonder die stok achter de deur hadden veel mensen hun afspraak nog langer uitgesteld

Bart Weekers

En dat is nu net niet de bedoeling, vindt Weekers. “De achterstand moet zo snel mogelijk weggewerkt worden. Je kunt uiteraard wel altijd klacht indienen bij het keuringscentrum zelf. Wanneer genoeg mensen dat doen volgt er misschien wel een compensatie.”

Over 6 maanden opnieuw naar de keuring

Heel wat luisteraars van "De Inspecteur" klagen bovendien dat hun nieuwe keuringsbewijs maar beperkt geldig is. Ze moeten dus niet over een jaar, maar vaak al over 6 maanden terug naar de technische keuring.

De klagers vermoeden winstbejag. “Het is toch niet mijn schuld dat ik tijdens de lockdown niet naar de keuring kon? Mijn wagen is pas 4 jaar oud en technisch perfect in orde. Toch moet ik over een half jaar opnieuw voorrijden. Mooie opbrengst voor de overheid” is een vaak gehoorde klacht.

De ombudsman ziet dat anders. “De bedoeling is om zo snel mogelijk terug naar de orde van de dag te gaan. Als de centra iedereen vandaag opnieuw een bewijs voor 1 jaar geven, zitten we in 2021 weer met dezelfde ellenlange wachtrijen.”

Weekers zal daarom ook op die klachten niet ingaan. “Uiteindelijk krijgt elke wagen op een periode van 2 jaar 2 keuringen. Alleen de timing is wat anders. Zoals bij wel meer maatregelen is het ook hier een kwestie van geven en nemen.”

Uiteraard zal je wagen over maanden niet ineens een wrak zijn, maar de oorspronkelijke referentiedatum (de datum waarop je hem ingeschreven hebt) blijft behouden.

"Betere samenwerking is nodig"

Het is je eigen verantwoordelijkheid om te zorgen voor de veiligheid van je wagen. Toch vindt Weekers dat er ook voor de keuringscentra een taak is weggelegd.

“In Vlaanderen gaat het om 4 bedrijven die de veiligheidskeuring uitvoeren in opdracht van de regering. Die doen nu alsof ze allemaal hun eigen product hebben, wat natuurlijk niet zo is.”

De ombudsman roept de firma’s op om beter samen te werken en te zorgen voor een vlottere dienstverlening.

“Het wordt bijvoorbeeld tijd dat er één centraal telefoonnummer komt waar je een afspraak kunt maken bij eender welk keuringscentrum. Ook de websites van die firma’s blinken niet uit in helderheid. Dat kan beter.”

Enkele tips

  • Kreeg je uitstel of moet je binnenkort naar de keuring?  Maak zo snel mogelijk een afspraak. Kijk daarbij ook naar de verder gelegen centra.
  • Wacht niet op de groene kaart in je bus, maar check vandaag al de datum op je vorige keuringsbewijs.
  • Je mag je wagen 2 maanden voor die dag al aanbieden bij de keuring zonder dat de geldigheidsperiode van je nieuwe keuringsbewijs verandert.

Meest gelezen