Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Woede omdat Braziliaanse president Bolsonaro milieuwetten versoepelt en bescherming mangrovebossen opheft

In Brazilië heeft president Jair Bolsonaro een aantal milieuwetten versoepeld waardoor de mangrovebossen en duinlandschappen niet meer beschermd worden. Op deze manier komt heel wat landschap vrij om geëxploiteerd te worden voor onder meer toerisme. Milieuorganisaties hebben al rechtszaken aangekondigd. Ze vinden de versoepeling van de wetten "misdadig". 

De regering van de Braziliaanse president Bolsonaro heeft de milieuwetten voor de kustbossen versoepeld die sinds 2002 in voege zijn. Zo komt er een kustgebied van 1,6 miljoen hectare vrij dat geëxploiteerd kan worden. Vooral projectontwikkelaars, toerisme en de visserij zullen hiervan de vruchten plukken.

Milieuorganisaties en de oppositie zijn niet te spreken over de versoepeling van de wetten. De mangrovebossen zijn erg belangrijk in de strijd tegen de klimaatopwarming. Greenpeace haalt opnieuw fel uit naar Bolsonaro. "We kunnen niet toestaan dat Bolsonaro hebzucht boven het klimaat, de biodiversiteit en het leven van inheemse volkeren blijft stellen."  

Deze gebieden staan al onder grote druk van projectontwikkelaars... Het is een misdaad tegen de samenleving

Milieuorganisatie SOS Mata Atlantica

Volgens verschillende milieuorganisaties staan deze kustgebieden al onder immense druk van projectontwikkelaars en boden deze wetten toch nog wat bescherming. "Deze gebieden staan al onder grote druk van projectontwikkelaars", zegt Mario Mantovani, hoofd van milieuorganisatie SOS Mata Atlantica. "De voorschriften van 2002 beschermden hen in ieder geval tegen verdere vernietiging", zei hij tegen persbureau AFP. Hij noemde de versoepeling "een misdaad tegen de samenleving".

(Lees voort onder de foto)

Guanabara Bay in Rio de Janeiro, archieffoto

Beleid catastrofe voor klimaat

Het is al langer bekend dat de uiterst-rechtse president Bolsonaro geen voorstander is van de strenge milieuwetten in zijn land. Bolsonaro vindt dat milieubescherming onverzoenbaar is met economische groei. Hij wordt er net van beschuldigd om illegale boskap aan te moedigen en te weinig te ondernemen tegen de bosbranden in zijn land.

Zo begon de president stelselmatig de strenge wetten te versoepelen. Ook werden er minder controles uitgevoerd opdat de regels werden nageleefd, er werden minder boetes uitgeschreven en het budget voor milieubescherming werd teruggeschroefd.

(Lees voort onder de foto)

Braziliaans milieuminister Ricardo Salles
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Ook zijn milieuminister Ricardo Salles is omstreden. Salles heeft eerder de coronapandemie als "kans" benoemd om de strenge milieuregels in zijn land te versoepelen. "De pers heeft het enkel over covid", zei Salles tijdens een ministersvergadering waarvan de audio gelekt werd. "Dat biedt ons de kans om veranderingen door te voeren en de regels te versoepelen."

Bolsonaro heeft internationaal al heel wat kritiek te verduren gekregen voor zijn milieubeleid. Volgens tegenstanders is zijn milieubeleid onverantwoord en heeft het catastrofale gevolgen voor het klimaat. 

Brand in Alto Rio Guama bos, archieffoto
AFP or licensors

Meest gelezen