Toekomstig premier De Croo brengt verbindende boodschap: "Meer samenwerking en respect"

"De voorbije dagen en nachten hebben we gedaan wat lang onmogelijk leek in ons land, het vormen van een federale regering". Dat zei toekomstige premier Alexander De Croo (Open VLD) tijdens zijn eerste speech over de nieuwe "Vivaldi-regering" tussen socialisten, groenen, liberalen en CD&V. Hij deed dat samen met coformateur Paul Magnette (PS), wie hij uitvoerig bedankte voor de constructieve samenwerking. 

"Ik wil de nadruk leggen op het feit dat het té lang onmogelijk leek." Zo begon Alexander De Croo zijn eerste speech als toekomstige premier. Waarna hij Magnette uitvoerig bedankte. "We hebben mekaar bijzonder goed leren kennen. Ik ken Paul als iemand die onwaarschijnlijk gedreven is."

De Croo blikt terug op de afgelopen maanden. Hij benadrukt hoe zwaar die al zijn geweest. Hij verwijst naar de onzekerheid door de scholen die moesten sluiten, de mensen die tijdelijk werkloos werden en de gezinnen die afscheid hebben moeten nemen van familie of vrienden. "Het zijn zaken die ons allemaal getekend hebben."

Maar waar de coronacrisis veel onzekerheid met zich heeft meegebracht, heeft het ook veel mooie dingen aan het licht gebracht, klinkt het. "Mensen die meer gedaan hebben dan van hen verwacht werd. In de zorg, leerkrachten, postbodes, die niet aan de zijlijn zijn blijven staan, maar alles uit de kast hebben gehaald om ons land terug te laten functioneren." 

Nood aan een volwaardige regering

"We hebben de voorbije maanden onwaarschijnlijk veel werk geleverd om iedereen te beschermen voor die crisis." Maar, met een volwaardige regering kan er veel meer worden klaargespeeld, aldus De Croo. 

Hij probeert de tegenstanders van de Vivaldi-regering te overtuigen. "Ik besef dat bijzonder veel mensen sceptisch zijn. Ze zeggen dat ze het eerst willen zien voordat ze het willen geloven. Ik heb daar respect voor. Het is aan ons om te bewijzen dat we hard werken."

Je hebt een team nodig om kampioenschappen te winnen

Toekomstig premier De Croo citeert basketlegende Michael Jordan

Daarnaast pleit hij ook voor een andere manier van aan politiek doen. "Met meer pragmatisme, samenwerking en meer respect. Want hardheid heeft nooit iemand vooruit geholpen." 

Geen nadruk op verschillen

"Dit is een groep die ervoor heeft gekozen om de tegenstellingen achter zich te laten. Om niet de nadruk te leggen op de verschillen, maar op wat we gemeenschappelijk hebben", aldus De Croo die daarna ook de partijvoorzitters bedankt. 

Hij eindigt met een positief citaat van Michael Jordan en een positieve noot voor de toekomst van de regering: "Met talent kan je wedstrijden winnen, maar je hebt een team nodig om kampioenschappen te winnen."

Bekijk hieronder de volledige speech van Alexander De Croo en Paul Magnette en lees daaronder hoe de speech overkwam bij communicatiespecialist Frank Van Oss: 

Videospeler inladen...

Hoe kijkt communicatiespecialist Frank Van Oss naar de speech van Alexander De Croo? "Bescheidenheid met een portie Obama"

Hoe heeft communicatiespecialist Frank Van Oss naar de eerste speech van toekomstig premier Alexander De Croo gekeken? 2 punten vielen op volgens hem: "Hij heeft geïmproviseerd op een aantal thema's en zijn stijl was Vlaams en niet-Vlaams tegelijk. Er was de focus op de bescheidenheid, op het harde werken. En daarnaast was er een goede mix met een portie Obama. Hij legde duidelijk de nadruk op de visie en op waarden als respect, empathie, samenwerken en dankbaarheid. Hij straalt vertrouwen uit en dat is belangrijk."

Er was de focus op de bescheidenheid, op het harde werken. En daarnaast was er een goede mix met een portie Obama

Communicatiespecialist Frank Van Oss

Maar, zo zegt Van Oss. "The proof of the pudding is in the eating. Geloofwaardigheid wordt op lange termijn gemaakt. Hij heeft niet iedereen overtuigd, dat is duidelijk."

Wat ook opvallend was voor Van Oss is hoe hij België "een prachtig land noemde". "Dat gebeurt weinig in verklaringen bij ons. Di Rupo, Wilmès, Michel hebben dat naar mijn weten nooit gezegd. Het is nog ver van de "land of the free, home of the brave", maar ik zie toch een nieuwe standaard."

Eindigen deed De Croo met die quote van basketballegende Michael Jordan. "Een goede techniek", benadrukt Van Oss. "Mijn enige vraag is of hij geen recenter figuur had moeten kiezen, kent de jeugd Michael Jordan nog? Maar hij heeft niet gekozen voor een slagzin van Obama of Mandela en maar goed ook. Want dat zou over the top zijn."

Meest gelezen