BELGA

Alexander De Croo wordt premier, vader Herman: "Raad geven? Ik zal antwoorden, maar ben zijn schoonmoeder niet"

Alexander De Croo (Open VLD) uit Brakel wordt de nieuwe premier van België. Dat hebben de onderhandelaars van de 7 partijen die een nieuwe regering proberen te vormen, beslist. Vader Herman De Croo is erg trots maar wil zijn zoon ook raad meegeven: "Blijf wie je bent, open voor iedereen."

Vader Herman De Croo is zelf 52 jaar lang in de politiek actief geweest. Hij beseft dat zijn zoon een moeilijke taak wacht: "Hij zal moeten proberen om een ploeg te vormen, dat is zijn verantwoordelijkheid. Het is zijn eigen keuze geweest. Hij is van nature heel evenwichtig en kan er tegen. Hij heeft een goeie dosis gezond verstand."

"Voor zijn leeftijd veel ervaring"

Een regering met 7 partijen leiden is een moeilijke opdracht, beseft vader De Croo. Hij weet dat zijn zoon zal moeten zoeken naar een evenwicht en vooral ook compromissen zal moeten sluiten. Maar dat mag geen probleem zijn, zegt hij: "Alexander is 6 jaar lang consultant geweest en is veel moeilijke situaties tegengekomen. Hij heeft problemen moeten oplossen in het maatschappelijke, economische en sociale leven. Voor zijn leeftijd heeft hij veel ervaring."

Alexander is een gewone man, hij fietst iedere week met zijn twee zoontjes en gaat nog af en toe met mij paardrijden

Herman De Croo

Studies en werk

"Alexander is al partijvoorzitter geweest en hij heeft 8 jaar vice-premierschap achter de rug", zegt vader De Croo. "Hij heeft ingenieursstudies kunnen afwerken met grote onderscheiding, heeft een tijd lang voor een groot bedrijf gewerkt en zelfs nadien nog twee jaar extra gestudeerd in Amerika. Hij heeft zijn eigen maatschappij opgericht waarvan hij vorig jaar alle aandelen heeft verkocht om een vrij man te zijn. Hij heeft heel veel tijd aan de politiek besteed, maar ook aan zijn familie."

Gewone man

Herman De Croo is duidelijk trots op zijn zoon en schetst het beeld van een gewone mens. "Het is een moedige man die voor de gewone mensen werkt en de zwakken wil verdedigen. Hij rijdt iedere week met zijn twee zoontjes Tobias en Gabriel op de fiets en gaat af en toe met mij paardrijden als dat nog lukt. Dat gebeurt wel minder en minder. Maar we wonen naast elkaar en zijn nog steeds bij elkaar thuis."

Alexander is geen fanaticus, hij is niet van rechts of van links, hij is niet van zus of van zo
Herman De Croo

Als vader van de nieuwe premier van België en politiek ervaren, blijft Herman De Croo bescheiden als eventuele raadgever van zijn zoon. "Het beste advies dat ik hem ooit heb kunnen geven is dat de zwaksten ons het meest nodig hebben. En ik beantwoord zijn vragen als hij er heeft. Maar ik ben geen schoonmoeder of geen schoonvader."

kasto80

Meest gelezen