Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

"Abc123, azerty, Anderlecht": onze wachtwoorden zijn onveilig en onorigineel. Maar zijn ze wel nog van deze tijd?

Op amper één seconde tijd kan een hacker een wachtwoord van vier tekens kraken. Hallucinant, maar helaas blijken we nog steeds veel van dat soort zwakke wachtwoorden te gebruiken. Daarom voert het Centrum voor Cybersecurity België een sensibiliseringscampagne om een betere beveiliging van onze accounts te promoten. Ze breken een lans voor tweestapsverificatie. Tweestapswat? 

U herkent het ongetwijfeld: een nieuw, verrassend, moeilijk te achterhalen, liefst met veel cijfers en hoofdletters gestoffeerd wachtwoord zoeken voor uw werk- of mailaccount. En dat liefst elke vier weken opnieuw.

Het gaat vervelen, - zelfs frustreren -, maar is o zo belangrijk.  Want, het hoeft niet gezegd, een té gemakkelijk wachtwoord, of eentje dat we voor verschillende accounts gebruiken, maakt het voor cybercriminelen eenvoudig om toegang te krijgen tot onze accounts.

En toch: ondanks alle waarschuwingen houden we vast aan onze zwakke wachtwoorden. Wat dacht u van simpelweg "wachtwoord"? Of nog: "Pokemon, bolleke, 12345, vergeten,...". Ze behoren tot de 30 meest gebruikte wachtwoorden in ons land. Misschien herkent u zelf ook een wachtwoord dat u momenteel gebruikt (zie lijst hieronder)? 

Top 30 meest gebruikte wachtwoorden in België van 2015 tot 2020 (BRON: Scattered Secrets)

123456        azerty        123456789        12345        azertyuiop        wachtwoord        abc123        pokemon        azerty123        password        voetbal        123456789        anderlecht        sloeber        loulou        computer        thomas        mercedes        charlotte        standard        vergeten        unknown        nicolas        lol123        nathalie        snoopy        motdepasse        bolleke        1234567890        isabelle

Daarom lanceert het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) een nieuwe campagne rond cyberveiligheid. "We willen de internetgebruiker aanmoedigen om accounts sterk te beveiligen met tweestapsverificatie," aldus Miguel De Bruycker, directeur van het CCB. 

Tweestapsverificatie? "Extra beveiligingslaag"

Onze meeste online accounts voor bijvoorbeeld webwinkels of internetbankieren beveiligen we klassiek enkel met een wachtwoord. Het idee bij tweestapsverificatie is dat er niet één, maar twee factoren gevraagd worden om u als gebruiker te identificeren. Concreet: naast uw wachtwoord wordt er ook een code via een sms-bericht naar uw GSM gestuurd, of wordt er gevraagd om uw digitale vingerafdruk of gezichtsherkenning.

Bekijk in het filmpje van het CCB hieronder hoe tweestapsverificatie werkt: 

Videospeler inladen...

Dat systeem bestaat al voor vele apps, denk aan Facebook of Instagram, maar heel wat mensen weten het simpelweg niet. Zo heeft meer dan 30 procent van de gebruikers nog nooit van twee- of meerstapsverificatie gehoord. 

Online wachtwoordkluis

Verder benadrukt het CCB ook om verschillende wachtwoorden te gebruiken en deze op te slaan in een online wachtwoordkluis. "Ikzelf ken maar één wachtwoord," zegt directeur De Bruycker. "Dat is het wachtwoord van mijn wachtwoordkluis.  In die kluis worden al mijn wachtwoorden bewaard.  De wachtwoordkluis maakte bovendien voor al mijn accounts sterke wachtwoorden van meer dan twintig tekens, die ik zelf nooit hoef te kennen, laat staan onthouden.”

Om een wachtwoord met 13 tekens te kraken, heb je als hacker met de huidige technologie vele eeuwen tijd nodig

Centrum voor Cybersecurity België

Meest gelezen