Antwerpse politie rolt phishingbende op die op enkele dagen tijd 150.000 euro kon buitmaken

De Antwerpse politie heeft woensdag na een hele reeks huiszoekingen 13 verdachten gearresteerd voor oplichting via het internet, het zogenoemde phishing. De bende kon in het voorjaar op enkele dagen tijd waarschijnlijk zo'n 150.000 euro buitmaken. Ze stuurden mails naar hun slachtoffers, uit naam van een bank bijvoorbeeld, met de vraag om geld te storten. 

Tijdens de lockdownperiode kwam de Antwerpse lokale recherche de oplichtersbende op het spoor. In de periode tussen 27 maart en 3 april 2020 troggelden ze duizenden euro's af door valse mails te sturen naar hun slachtoffers. In totaal zou het om zo'n 150 000 euro gaan. 

"Ze waren erg goed georganiseerd", zegt Wouter Bruyns van de politie. "De leider van de bende had een hele entourage opgebouwd. Met een tekenaar die de valse websites maakte bijvoorbeeld. Ze zochten ook jongeren die hun bankkaart en bankrekening ter beschikking wilden stellen van de bende om zo de geldtransacties te doen. Ten slotte hadden ze ook nog mensen die het geld gingen witwassen, in casino's bijvoorbeeld."

Woensdagochtend kon de politie 13 verdachten oppakken bij huiszoekingen in Antwerpen, Essen, Schelle en Sint-Jans-Molenbeek. Er zijn momenteel 46 slachtoffers bekend, maar mogelijk zijn er nog meer. 

Meest gelezen