Bakkerij Laurens uit programma “Andermans zaken”: “We hebben een eigen zaak niet onderschat, we hadden ontzettend veel pech”

Vanavond kan je op Eén kijken naar een nieuw programma: Andermans zaken. Kamal Kharmach helpt 6 ondernemingen die in nood zijn. Vanavond is dat Bakkerij Laurens in Varsenare. Zij werden stevig met de neus op de feiten gedrukt. 

Het programma was vrij zwaar voor het jonge bakkerskoppel: “We kregen op elke draaidag heel veel informatie waar we toch enkele nachten niet van konden slapen", zegt Laurens Devestele. Een pakkende scène is die waarop Kharmach hen confronteert met het loon dat ze zichzelf uitkeren. Ze werken dagen van 14 uur per dag en betalen zichzelf elk 500 euro per maand. Zo komt Kharmach aan een uurloon van 1,75 euro. Een pak minder dan hun personeel. “Het is nog niet uitgezonden, maar dat getal achtervolgt ons al. Het staat al enkele dagen online”, zegt de bakker. “Ons loon is voorlopig nog niet opgetrokken. De zaak moet eerst volledig schuldenvrij zijn. Dan kunnen we het wel en gaan we dat zeker doen.”

Dikke pech

Devestele vindt niet dat hij en zijn partner het runnen van een eigen zaak hebben onderschat: “We hebben ongelofelijk veel pech gehad. 90 procent van onze machines zijn veel te snel stukgegaan. Dat hadden we nooit verwacht. Wij vergaten ook wel dat het om winst draait en niet alleen over omzet. Wij hebben een enorm aanbod, maar het was te weinig winstgevend.”

Minder stress

De bakker zegt dat zijn levenskwaliteit is verbeterd. “Ik heb nog stress, maar het is al minder. Ik zag mijn dochter erg weinig. Ook dat is nu verbeterd. Vroeger deden we ze op onze vrije dag ook naar de crèche, maar nu niet meer", vervolgt hij.

Devestele kreeg al veel reacties in de winkel: “Mensen zijn geschrokken. Iedereen dacht dat het hier super goed draaide. Het was voor ons ook confronterend. Je wordt niet graag herinnerd aan de oplopende rekeningen.”

Een van de specialiteiten van bakkerij Laurens zijn de “mellaucakes”. Niet melocakes, want het komt van Melissa en Laurens. “Dat is het eerste product dat we samen maakten en het verkoopt heel goed”, zegt Devestele trots.  

Meest gelezen