Beeld van het Brabants trekpaard Prins staat vanaf nu in Huizingen: "In de weide tussen de echte trekpaarden"

Het kunstwerk 'Prins' van kunstenaar Koenraad Tinel krijgt vandaag een definitieve plaats in het provinciedomein van Huizingen. Het beeld stelt een Brabants trekpaard voor. Omdat het domein van Huizingen al jaren werkt met Brabantse trekpaarden, komt het daar te staan. 

Het beeld met de naam 'Prins' werd in 1990 gemaakt door kunstenaar Koenraad Tinel in zijn atelier in Gooik. Het is het origineel van het beeld dat op het Marktplein van Lennik staat. Het beeld is vier meter hoog en het stelt een Brabants trekpaard voor. Het staat symbool voor de landbouw in het Pajottenland. Vanaf vandaag staat het in het provinciedomein van Huizingen. 

"Het is niet toevallig dat we het beeld naar het domein van Huizingen halen", zegt gedeputeerde Ann Schevenels. "Wij organiseren heel wat activiteiten met trekpaarden en er staan hier ook enkele trekpaarden die meewerken op het domein. Zij werken op de weide, en ze verslepen ook boomstammen. Dat is het liefste wat ze doen, Brabantse trekpaarden moeten kunnen werken. We hebben het kunstwerk in de weide gezet samen met de levende trekpaarden, en die zijn daar heel gelukkig mee."

Levend erfgoed

De provincie Vlaams-Brabant doet al jaren inspanningen om het Brabants trekpaard in stand te houden omdat het levend erfgoed is. "Het Brabants trekpaard is een belangrijk symbool voor onze provincie en zeker ook voor het Pajottenland", zegt Ann Schevenels. "Daarom hebben we het beeld Prins als een koning ontvangen. Het beeld krijgt nu een mooie plaats in ons provinciedomein. En ik nodig iedereen uit om eens te komen kijken."

Meest gelezen