Een Belgische journalist in Nederlands-Limburg kan vergelijken tussen 2 landen: “Ik vergeet constant mijn mondmasker”

In Nederland zijn sinds gisterenavond strengere coronaregels van kracht. Bij grensarbeiders leiden de maatregelen tot opvallende situaties. Journalist Bern Opdenacker woont in Genk, maar werkt in Maastricht en kan de situatie in beide landen vergelijken.

De harde coronamaatregelen kwamen als een verrassing voor de Nederlanders. Door de stijgende coronacijfers werden er wel acties verwacht, vertelde journalist Bern Opdenacker in "Start je dag" op Radio 2 Limburg. “Dat de regels plots zó streng werden, had niemand zien aankomen. Het is voor het eerst in die hele coronacrisis dat er in Nederland echt harde maatregelen worden genomen. En dat was schrikken.”

Opdenacker woont in Genk, maar werkt als journalist bij de regionale radio- en televisiezender L1 in Maastricht. Als grensarbeider kan hij de situatie in beide landen vergelijken. “Net omdat de maatregelen in Nederland plots strenger zijn dan in buurland België, zijn de Nederlanders zo hard geschrokken. En dat leidt tot bizarre situaties. Ik ken een koppel uit Belgisch Limburg dat volgend weekend een trouwfeest organiseert in Sittard. Ze deden dat net daar, omdat er tot gisteren nog 200 gasten naar het feest mochten komen. Dat moeten ze nu herbekijken, want er mogen nu nog maar 30 gasten aanwezig zijn.”

Net omdat de maatregelen in Nederland plots strenger zijn dan in buurland België, zijn de Nederlanders zo hard geschrokken 

Bern Opdenacker

Ondanks de strengere maatregelen, voert Nederland geen mondmaskerplicht in. “Ik betrap me er vaak op dat ik in België het mondmasker niet opzet. Ik vergeet het constant, omdat ik het in Nederland niet moet doen. Als ik aan het werk ben of wanneer ik in Maastricht rondloop, is er niemand die een mondkapje draagt of je erop wijst. Dus het is heel moeilijk om er een gewoonte van te maken. Daar zullen heel wat grensarbeiders mee te maken hebben: we komen in twee landen en worden met twee verschillende regels geconfronteerd.”

Limburgers boos op ‘de Hollanders’

Over het al dan niet dragen van een mondmasker wordt weinig gediscussieerd met de Nederlandse collega’s van Opdenacker. “Ze zijn nu vooral boos op "de Hollanders", de inwoners in het noorden van het Nederland. Want in Nederlands-Limburg zijn de cijfers goed. De problemen worden nu vooral veroorzaakt in de grote steden zoals Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

In Limburg hebben ze nu het gevoel dat ze gestraft worden voor het wangedrag van "de Hollanders". Maar het is natuurlijk een kwestie van perceptie. Met die oplopende cijfers moest de regering ingrijpen om aan iedereen duidelijk te maken dat nu niet alles zomaar kan.”

Meest gelezen