Belgische en Slovaakse gerecht werken voortaan nauw samen in zaak rond gestorven Jozef Chovanec

Het Belgische gerecht zal voortaan totale transparantie geven aan het Slovaakse gerecht in het dossier Chovanec. Dat zijn ze overeengekomen na een ontmoeting afgelopen maandag tussen twee topmannen binnen het openbaar ministerie van de beide landen. Daar werd het dossier tot in detail uitgelegd. 

De Slovaak Jozef Chovanec overleed eind mei 2018 nadat hij werd gearresteerd door de politie op de luchthaven van Charlerloi en werd opgesloten in een cel daar. Het onderzoekt duurt al meer dan 2 jaar. De zaak kwam onder grote publieke aandacht nadat beelden uit de politiecel lekten in de pers midden vorige maand.

In ons land doken veel vragen op over de afhandeling van de zaak bij de politie, het gerechtelijk onderzoek en de eventuele politieke verantwoordelijkheid. Zo vroeg men zich af waarom er meteen na de feiten geen tuchtmaatregelen waren genomen tegen de agenten die aanwezig waren in de cel, waarom de hoogste regionen binnen politie en politiek niet op de hoogte waren van de ernst van de feiten, en waarom het gerechtelijk onderzoek al even duurt.

Die vragen rond het dossier bereikten ook Slovakije. Het parlement daar eiste dat Slovakije nauwer betrokken zou zijn bij het onderzoek. De Slovaakse president vroeg aan ons land om een expert toe te laten.

Afgelopen maandag is er nu een ontmoeting geweest tussen de Slovaakse eerste procureur-generaal  Viera Kováčiková en de procureur-generaal van Bergen Ignacio de la Serna.  De ontmoeting werd georganiseerd door Eurojust, de organisatie voor gerechtelijke samenwerking voor Europa. De la Serna legde zijn Slovaakse collega het dossier tot in detail uit. Ons land belooft ook dat het Slovaakse gerecht voortaan regelmatig op de hoogte zal gebracht worden van de vorderingen in het onderzoek. De gerechtelijke autoriteiten zijn overeengekomen om nauw samen te werken, klinkt het.

Meest gelezen