Trappistenbrouwerij Rochefort lanceert een blond biertje, hun eerste nieuwe bier in 65 jaar

Vanaf dit weekend ligt er een nieuwe Belgische trappist in de winkelrekken. Het gaat om een blond bier van de trappistenbrouwerij Rochefort in de provincie Namen. Het wordt in eerste instantie wel nog beperkt geproduceerd. Het bier heeft een alcoholpercentage van 8,1 procent.

Het was al 65 jaar geleden dat de trappisten van Rochefort een nieuw bier op de markt brachten. Het is dan ook uitzonderlijk en verrassend dat de brouwerij een nieuw trappistenbier lanceert. 

We hebben ons wel laten inspireren door het recept van een eeuw geleden

François Mathy, perswoordvoerder abdij Notre-Dame de Saint-Remy in Rochefort

Honderd jaar geleden maakten de monniken in de abdij Notre-Dame de Saint-Remy in Rochefort al eens een sterk blond trappistenbier. De productie ervan startte in 1920 maar werd al in 1923 stopgezet. Het was een erg hoppig bier, erg in de mode in die tijd. 

"We overwogen al lang om een nieuw blond bier te gaan maken, maar nu was de tijd er rijp voor, honderd jaar na de "Blonde extra-forte", laat de brouwerij in een persbericht weten. "Het is een knipoog naar het verleden en een soort verjaardag. Vandaar dat we "1920-2020" op het etiket hebben gezet. Het etiket heeft een paarse kleur, die zeer aanwezig is in de katholieke religie en ook staat voor de kleur van vriendschap."

"Het recept is aangepast aan de moderne tijd", zegt François Mathy van de brouwerij Rochefort. "Maar we hebben ons wel laten inspireren door het recept van een eeuw geleden." 

Lees verder onder de foto:

De trappistenbrouwerij staat al jaren bekend om zijn Rochefort 6, 8 en 10. De Rochefort 6 is amberkleurig, terwijl 8 en 10 bruine trappisten zijn. Nu komt daar met de Triple Extra dus een blond zusje bij, met een alcoholpercentage van 8,1 procent.

"We zijn blij dat ons gamma nu volledig is met zowel bruin, amber als blond bier en we dus voor ieder wat wils hebben", klinkt het bij de brouwerij.

Wat is een trappist?

Trappistenbier is geen echte biersoort. Het gaat over bieren die onder bepaalde voorwaarden in een abdij gebrouwen zijn en het "Authentic Trappist Product"-logo dragen. 

De belangrijkste regels om van een trappistenbier te spreken zijn:

  • Het product moet binnen de muren van een abdij worden geproduceerd.
  • Het product moet door of onder toezicht van de kloostergemeenschap worden geproduceerd en de exploitatie moet ondergeschikt zijn aan het klooster.
  • De opbrengsten moeten worden gebruikt voor het levensonderhoud van de monniken en voor het onderhoud van het klooster. Wat overblijft, moet aan sociale werken en goede doelen worden besteed.

In de hele wereld zijn er maar 12 trappistenbrouwerijen waarvan de producten het logo "Authentic Trappist Product" mogen dragen, maar de helft ervan ligt in België.  Hieronder vind je een overzicht.

Meest gelezen