Radio 2

Burgemeester van Moorslede Ward Vergote stapt uit Open VLD na Vivaldi-regering: "Het is zover, ik ben partijloos"

Bij de eerste reacties van West-Vlaamse politici op het regeerakkoord springt die van burgemeester Ward Vergote van Moorslede eruit. Hij vindt het niet kunnen dat zijn partij Open VLD een akkoord heeft gesloten met de socialisten en de groenen. "Dit is mijn partij niet meer."

Burgemeester Ward Vergote van Moorslede is geen lid meer van Open VLD. "Ik heb me 22 jaar ingezet voor de partij. Ik vind het jammer dat ik op zo'n manier afscheid moet nemen. Maar ik kan me niet vereenzelvigen met dit regeerakkoord."

Vergote heeft Egbert Lachaert gesteund om voorzitter van Open VLD te worden. "Ik heb dat gedaan omdat hij een rechtsere koers beloofde bij Open VLD. Maar nu stapt de partij in een regering met groenen en socialisten. Dat strookt niet met mijn idealen en standpunten."

Enkele andere reacties

De andere eerste reacties van West-Vlaamse politici zijn verdeeld. Voor SP.A-Kamerlid Melissa Depraetere uit Harelbeke is het een regeerakkoord waarmee haar partij tevreden kan zijn. Bij CD&V is Kamerlid Franky Demon uit Brugge tevreden met de strengere aanpak op het vlak van asiel en migratie.

Vlaams Belang verwacht dat de nieuwe federale regering weinig stabiel zal zijn. "Er zitten te veel partijen in en het regeerakkoord is snel snel in elkaar gebokst", zegt de oppositiepartij. Bovendien heeft de regering aan Vlaamse kant geen meerderheid, zegt Kortrijkzaan Wouter Vermeersch van Vlaams Belang. "Dat wordt niet gecompenseerd door Alexander De Croo premier te maken".

Oostendenaar Wouter Devriendt van Groen zegt dat de mensen kwaad zijn op de politici omdat het bijna 500 dagen geduurd heeft om een federale regering te maken. "Die kwaadheid wegnemen is misschien wel de belangrijkste opdracht van de nieuwe regering".

Meest gelezen