Waarom lukt het niet met mijn smartphone? En gaat de batterij sneller leeg? Jullie vragen over Coronalert beantwoord

Vanaf vandaag kan je Coronalert, de Belgische corona-app, downloaden. De app moet de telefonische contactopspoorders helpen in hun strijd tegen het coronavirus. We krijgen van onze lezers heel veel vragen over de app. In dit artikel beantwoorden we de meest gestelde vragen.

1. Waarom kunnen iPhones met een ouder besturingssysteem de app niet downloaden?

Coronalert werkt alleen op iPhones met het besturingssysteem iOS versie 13.6. Dit betekent dat alle iPhones die uitgekomen zijn vanaf model 6s de corona-app zullen kunnen downloaden. Alle iPhones met de versies daarvoor kunnen Coronalert niet installeren. 

Heb je bijvoorbeeld een iPhone 5, dan kan je de app niet downloaden. "Dit komt omdat Apple zijn nieuwste besturingssysteem op zoveel mogelijk iPhones wil hebben", zegt professor Bart Preneel (KU Leuven), die Coronalert mee heeft ontwikkeld. Apple wil dat we regelmatig van smartphone wisselen, toch denkt de professor dat het niet verstandig is om met een oud besturingssysteem te werken. "Oudere versies kunnen gevaarlijk zijn als je op je smartphone een bank-app gebruikt", waarschuwt Preneel. Cybercriminelen gebruiken kwetsbaarheden in oude besturingssystemen om smartphones te hacken.

Mensen met een Android-smartphone zullen minder problemen ondervinden. Bij Android kan je vanaf Android 6 (genaamd Marshmallow en uitgebracht in 2015, red.) de app downloaden. Deze versie wordt nog nauwelijks gebruikt, Android zit ondertussen al aan versie 11.

2. Moet je dan altijd je bluetooth aanzetten? Gaat mijn batterij dan niet veel sneller leeg zijn?

Coronalert werkt alleen als je je bluetooth aanzet. Bluetooth is de technologie die het mogelijk maakt dat smartphones op korte afstand met elkaar kunnen communiceren. Elke smartphone heeft ondertussen ook bluetooth. Als je die aanzet om de app te gebruiken - en je gebruikt bluetooth tegelijkertijd voor bijvoorbeeld een smartwatch en een hoofdtelefoon - dan zou je kunnen denken dat de batterij sneller leeg raakt. Volgens Preneel is dat niet het geval, het effect van de bluetooth op de batterij is volgens hem verwaarloosbaar. "Vergelijk het met een kort telefoongesprek van een paar minuten", zegt Preneel. "Wat wel een effect kan hebben, is als je verschillende apps gebruikt die de locatie van jouw toestel nodig hebben. Die kunnen jouw batterij snel laten leeglopen. Maar aan Coronalert zal dat niet liggen", benadrukt de professor.

3. Hoe ziet de app eruit? Er zijn veel corona-apps in omloop.

Als je in jouw appwinkel naar een corona-app zoekt, zal je er verschillende tegenkomen. Het is belangrijk dat je de juiste app downloadt en dat is die van onze overheidsdienst Sciensano, dat staat trouwens ook bij de beschrijving van de app. Let op: Coronalert is volledig gratis, een betalende corona-app zal dan zeker niet de juiste zijn.  

4. Waar kan je de app downloaden?

Je kan de app gewoon in de appstore van jouw smartphone terugvinden. Als je de app zoekt, moet je het woord "Coronalert" ingeven, want dat is de naam van onze Belgische corona-app. De app bestaat zowel voor de iPhone als voor smartphones die het Android-besturingssysteem gebruiken. Mensen met een Huawei-toestel dat nog altijd gebruik maakt van Android, kunnen ook de app downloaden. Andere Huawei-gebruikers zullen nog even moeten wachten. 

5. Waarom is de app alleen beschikbaar in het Nederlands?

Coronalert bestaat in vier talen: Nederlands, Frans, Engels en Duits. Het feit dat je de app in het Nederlands ziet verschijnen, hangt af van jouw smartphone. Als je een bepaalde taal gebruikt voor jouw toestel, dan zal de app die taal gewoon overnemen. 

6. Is de app compatibel met de apps van de omliggende landen?

Normaal gezien moet Coronalert kunnen samenwerken met de andere corona-apps in Europa, maar dat is nu nog te vroeg. Volgens professor Bart Preneel zal dat pas in november zijn, want dan zal de Europese server, die de gegevens van de verschillende Europese apps verwerkt, operationeel zijn. Voorlopig werkt Coronalert dus alleen in ons land. 

7. Moet de app de hele tijd open blijven staan?

De app moet je niet de hele tijd laten openstaan, die draait "in de achtergrond". het is wel belangrijk dat je bluetooth-verbinding aan blijft staan. Die heeft de app nodig om een verbinding te maken met de smartphones in jouw buurt. Als je je bluetooth uitschakelt, zal je een melding krijgen dat de app niet actief is. 

8. Gezondheidswerkers die aan huis gaan en COVID-19-patiënten verzorgen op een veilige manier, zullen ook een rood scherm krijgen. Is hier aan gedacht binnen de app?

Je krijgt niet bij elke contact met een covid-patiënt een melding. De app registreert anoniem met wie je in contact bent geweest en als er iemand besmet is en bij de dokter is geweest, zal dat gelinkt worden aan zijn of haar app. Als je een patiënt verzorgt vanop veilige afstand - meer dan 1,5 meter en niet langer dan 15 minuten - zal de app dat niet registreren.

Voor gezondheidsmedewerkers die een rood scherm krijgen, geldt de regel: heb je een rood scherm en voel je je ziek, dan moet je jouw huisarts consulteren. Als je je goed voelt en je hebt een rood scherm, contacteer het callcenter voor contactopsporing. Coronalert is een extra middel dat de contactopspoorders moet helpen om het virus te bestrijden. De app helpt ons ook om te weten te komen of we al dan niet risico lopen op een besmetting. 

9. Hoe weet de app dat iemand in mijn buurt besmet is?

Coronalert maakt continu een verbinding met de mensen die bij jou in de buurt zijn geweest. Als je te lang (meer dan 15 minuten) of te dicht (minder dan 1.5 meter) bij iemand in de buurt bent geweest dan zal de app dat registreren. Stel dat de persoon in kwestie ziek is en bij zijn huisarts is geweest, zal de persoon een rood scherm krijgen in zijn app. Op dat moment krijg jij ook een rood scherm. 

Bekijk hieronder ook onze video-explainer. Daarin beantwoorden we vragen als: hoe werkt de app, wat zijn de voor-en nadelen en hoe zit het met onze privacy?

Videospeler inladen...

Meest gelezen