2020 Getty Images

Björn Soenens: "Amerika te kijk gezet met schandelijk debat waarin één persoon ruw te werk ging en de ander kalm bleef"

De Amerikaanse presidentskandidaten Joe Biden en president Donald Trump hebben het voor het eerst tegen elkaar opgenomen in een debat in Cleveland, in de staat Ohio. Onze correspondent Björn Soenens volgde het debat van a tot z en noemt het ronduit een vernedering voor Amerika. "Het land is in verlegenheid gebracht", vat hij samen. 

Amerikacorrespondent Björn Soenens volgde het debat op de voet. Een algemene indruk? "Een lawine van onderbrekingen, van chaotische debattechnieken, van oneerbare aanvallen op personen, een moderator die de zaak amper onder controle kon houden. Een schande voor de waardigheid van de politiek", klinkt het. 

Soenens stelt dat president Trump bij dit eerste debat geen stemmen heeft teruggewonnen als hij dat al wilde van vrouwen uit de buitenwijken. "Dat lukt niet met ruwe en rauwe taal. Trump heeft zichzelf geen dienst bewezen", zegt Soenens. "Joe Biden keek ernaar, was niet agressief tegenover de president. Nu en dan zei hij wel "stop met me te onderbreken, kun je niet één minuut stil zijn?". Biden liet zich op een gegeven moment "shut up, man" ontvallen en "deze clown vertelt de waarheid niet"". 

Pure chaos met onderbrekingen en persoonlijke aanvallen. Dat vat het debat samen.

Joe Biden ging niet in op de persoonlijke aanvallen

Het eerste uur bleek bijzonder chaotisch. Iedereen kreeg telkens 2 minuten tijdens het debat, waarna de tegenkandidaat een tegenantwoord mocht formuleren. "Zodra Biden 15 seconden sprak, begon Trump er tussendoor te fietsen met zijn argumentatie. Het was waarschijnlijk een strategie om Biden uit evenwicht te brengen, hem van zijn melk te brengen. Dat lukte nu en dan. Maar Biden was slim: hij ging niet in op de persoonlijke aanvallen door zelf boos te worden. Biden bleef kalm."

Op een gegeven ogenblik ging het er zwaar aan toe toen het over Beau ging, de zoon van Biden die in 2015 stierf aan de gevolgen van een hersentumor. Beau diende in het leger en kreeg er een onderscheiding voor. Biden zei dat hij trots was. "Op Hunter zeker", reageerde Trump plots. Hunter is de andere zoon van Biden die vorig jaar in opspraak kwam, omdat Trump hem beschuldigde van corruptie met een gasbedrijf in Oekraïne. "Ja, mijn zoon heeft problemen gehad, maar niet in Oekraïne maar met drugs. Hunter heeft een verslaving overwonnen. Ik ben trots op hem", was de repliek van Biden.

Soenens vond over de hele lijn het niveau van het debat niet bepaald wat je verwacht van een presidentieel debat. "Verrassend? Niet echt", vertelt Soenens. "Ik volg president Trump al vier jaar. Hij zette zijn Twitter-tirades gewoon voort in het debat." 

Op het podium stonden ook even de vrouwen van de kandidaten, first lady Melania Trump en Jill Biden.

En de inhoud, ging het ergens over?

Ja, het ging ergens over: over het Hooggerechtshof, de ziekteverzekering, de coronacrisis en het klimaat. Soenens vond dat Biden een sterk moment had. "Hij keek recht in de camera en zei: "Alle mensen die iemand verloren hebben, ik denk aan u!". Trump antwoordde gewoon dat hij als president een fenomenale job gedaan had. "Ik heb medisch materiaal op tijd geleverd", beweerde hij." De VS telt (voorlopig) 205.000 coronadoden. Een hoge tol. De pandemie was een belangrijk onderwerp.

Ook over het klimaat werd even gediscussieerd. "Trump vindt dat er beter kreupelhout uit de bossen van Californië moet worden gesprokkeld, terwijl Biden de kaart van meer groene banen trok. Trump claimde dan weer dat hij banen had teruggebracht in allerhande sectoren", hoorde Soenens.

AFP or licensors
Een debat is geen boksmatch, het gaat over politiek die de levens van mensen hoort te verbeteren

Hij wil niet zeggen of er een winnaar of verliezer was in dit debat. "We bekijken een debat altijd als een paardenrace of bokswedstrijd, maar het gaat over politiek die de levens van mensen moet verbeteren. Dé vraag voor de kiezer is: wie kan mijn leven verbeteren? Uit dit debat zijn kijkers echter niet zoveel wijzer geworden. Ze hebben één ruwe en onbehouwen persoon gezien en één persoon die fatsoenlijk was. Over inhoud hebben ze niet veel vernomen. De politiek heeft vooral verloren."

Zender CBS heeft een eerste peiling gehouden om toch een winnaar aan te duiden. Ongeveer 48 procent van het publiek kiest voor Biden, 41 procent voor Trump en 10 procent is onbeslist. Peilingen noemt Soenens eerder bedriegelijk. "Het is nog vijf weken vóór de verkiezingen. Je moet elke peiling per staat bekijken. Elke verkiezing in de VS wordt per staat uitgevochten. In de meeste strijdstaten ligt Biden voorop, maar sluit nooit verrassingen uit. De Trump-aanhangers zijn zéér enthousiast. Die van Biden zijn stiller, die zie je niet. Zij houden geen verkiezingsrally's door COVID-19. Trump doet dat wel. En dat geeft ook een vertekend beeld."

BEKIJK hier de analyse van Björn Soenens in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen