Nicolas Maeterlinck

Beke countert kritiek op wachtlijsten gehandicaptenzorg tijdens debat over Septemberverklaring 

Het debat over de Septemberverklaring in het Vlaams Parlement spitste zich vanmiddag al vlug toe op de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) moest zich verdedigen tegen de kritiek dat hij geen of onvoldoende extra middelen vrijmaakt voor de wachtlijsten voor personen met een handicap. Volgens Beke trekt de Vlaamse regering de komende jaren 460 miljoen euro meer uit voor mensen het een handicap. 

Vlaams minister-president Jan Jambon(N-VA) lanceerde in zijn Septemberverklaring zijn relanceplan "Vlaamse veerkracht", met in totaal 4,3 miljard euro eenmalige investeringen. Maar in het debat vanmiddag ging het al snel over de wachtlijsten. Alle oppositiepartijen (Vlaams Belang, SP.A, Groen en PVDA) vinden dat de regering onvoldoende middelen vrijmaakt voor die wachtlijsten. Die wachtlijsten zullen op die manier alleen maar aangroeien, is de vrees.

Volgens minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) was de regering van plan om deze legislatuur 270 miljoen euro extra te investeren voor personen met een handicap. In plaats van die extra middelen de komende jaren in schuifjes vrij te maken heeft de regering nu beslist vanaf volgend jaar al 270 miljoen euro extra te voorzien.

Op 15 jaar is er dus een stijging van 1 naar 2 miljard euro

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V)

Dat maakt volgens hem dat er over de vier komende jaren heen in totaal 460 miljoen euro extra naar de sector van personen met een handicap zal gaan. "De manier waarop we dat gaan doen, zullen we bespreken met de stakeholders, met de gebruikersorganisaties", zei hij.

Zijn de extra middelen voldoende? "Nee", erkent Beke. Maar volgens hem doet deze regering een ongeziene inspanning voor Welzijn. "De voorbije 10 jaar is het budget voor personen met een handicap gestegen van 1 miljard euro naar 1,7 miljard euro. De komende vier jaar gaan we daar nog bijna 300 miljoen bij doen. Op 15 jaar is er dus een stijging van 1 naar 2 miljard euro. Noem me één andere groep voor wie het budget op 15 jaar is verdubbeld."

Meest gelezen