Archieffoto

Oostendse in beslag genomen honden dan toch van broodfokkers?  

De 17 honden die vorige week in Oostende werden in beslag genomen waren wel degelijk een geval van broodfok. Dat zegt  Fabrice Goffin, de voorzitter van het Blauwe Kruis van de kust. Eerder werd vermoed dat het ging om animal hoarding, een psychische stoornis die leidt tot het verzamelen van dieren. 

De Vlaamse inspectiedienst Dierenwelzijn en de politie namen 17 honden in beslag in een appartement in Oostende. Dat was volgens Dierenwelzijn nodig omdat de dieren te weinig plaats hadden, ze ook te weinig buitenkwamen en de hygiëne te wensen overliet. Het ging om verschillende rassen, waaronder chihuahua's en Japanse chin. Ze werden naar het dierenasiel van het Blauwe Kruis van de kust in Oostende overgebracht. Brigitte Borgmans van de Vlaamse Inspectiedienst Dierenwelzijn zei dat haar dienst binnen de 2 maanden de definitieve bestemming van de dieren zal bepalen. Het adres van het appartement was bij politie en Dierenwelzijn bekend, omdat er in 2017 al eens 14 honden in beslag zijn genomen. 

De eigenaar is geen fokker maar een particulier. Het ziet ernaar uit dat het gaat om "animal hoarding". In dat geval heeft de eigenaar geen slechte bedoeling, maar is slachtoffer van zijn dwang om dieren te verzamelen. Net zoals bij hoarding, het buitensporig verzamelen van meubelen of voorwerpen omdat je er geen afscheid van kan nemen, is animal hoarding een psychische stoornis.

Meest gelezen