Extra aandacht voor geestelijke gezondheid in Puurs-Sint-Amands: spreuken op openbare gebouwen moeten taboe doorbreken

In Puurs-Sint-Amands zijn er vanaf vandaag verschillende spreuken te zien op openbare gebouwen, dienstencentra en winkels. De spreuken gaan over mentale gezondheid. Daarmee wil de gemeente het taboe rond psychische problemen doorbreken. "Want de gevolgen van het sociale isolement beginnen door te wegen", zegt schepen van Welzijn Ann-Marie Morel (CD&V). "We willen mensen aansporen om meer met elkaar te praten."

In Puurs-Sint-Amands worden er vandaag op verschillende plaatsen spreuken gehangen. Die willen de aandacht vestigen op onze geestelijke gezondheid, het goed voelen in ons vel en in ons hoofd. De gemeente doet zo mee aan de jaarlijkse tiendaagse van de geestelijke gezondheid.

Er is namelijk meer dialoog nodig rond psychische problemen, meent schepen van Welzijn Ann-Marie Morel (CD&V): "Met de spreuken willen we extra aandacht vragen voor psychische problemen. We willen de mensen aansporen om meer met elkaar te praten en om elkaar een luisterend oor te bieden."

Taboe doorbreken

De spreuken zullen op verschillende openbare gebouwen te zien zijn, op dienstencentra en op enkele winkels. Ze moeten het taboe rond geestelijke gezondheid doorbreken. De 10 dagen zijn dan vooral bedoeld als sensibilisering. "Heel vaak worden psychische problemen geassocieerd met een zware depressie of zelfmoordgedachten, maar dat kan ook minder zwaar zijn, zoals eenzaamheid."

Veel mensen zijn angstig. De gevolgen van het sociale isolement beginnen zich te uiten.

Ann-Marie Morel, schepen van Welzijn (CD&V)

Vooral in tijden van corona is mentaal welzijn actueler dan ooit. "We moeten uiteraard alert blijven, maar het herhalen van die boodschap doet velen niet altijd goed. Het maakt de mensen angstig", vertelt schepen Morel. Zelf is ze ook psychotherapeut en longarts van beroep. Ze merkt bij haar patiënten de fysieke, maar ook de mentale nasleep van het virus. "De gevolgen van het sociale isolement beginnen zich te uiten. Er heerst veel stress en spanning. Zowel jong als oud heeft het moeilijk." 

Activiteiten rond mentale gezondheid

Om de verantwoordelijkheid niet alleen bij haar inwoners te leggen, zal Puurs-Sint-Amands de komende maand ook verschillende activiteiten rond het thema mentale gezondheid organiseren. Zo zullen er nog lezingen, workshops en een fototentoonstelling volgen. 

Meest gelezen