Hamont-Achel sluit enkele kleine grensovergangen: "Tractors en fietsers kunnen door, auto's niet"

Vanaf morgen gaan enkele grensovergangen in Hamont-Achel met Nederland er toch wat anders uitzien: tractorsluizen zullen er sluipverkeer vanuit Nederland weren. Landbouwverkeer, fietsers en wandelaars kunnen wel nog door. 

Het begon allemaal dit voorjaar, toen in volle corona-lockdown de grenzen gesloten werden. "We hebben van onze inwoners toen heel wat reacties gekregen dat ze zich veel veiliger voelden op de toeristische routes rond de Achelse Kluis", zegt burgemeester Rik Rijcken (PRO). Er komen nu  proefopstellingen op enkele kleine grensovergangen. Landbouwverkeer, bromfietsers, fietsers en wandelaars kunnen wel nog door, maar auto's niet. "Het zijn wegen die vaak als sluiproutes worden gebruikt, tussen Nederland en België", zegt de burgemeester. "Men gaat vanuit Cranendonck over de Achelse Kluis door naar Valkenswaard, weer naar Nederland dus." 

Het belangrijkste is de verkeersveiligheid, niet alleen voor onze eigen mensen maar ook voor de vele fietstoeristen.

Burgemeester Rik Rijcken

En dus komen er op 3 kleine grensovergangen tractorsluizen. Het autoverkeer moet dan omrijden via de gewestwegen. Burgemeester Rijcken beseft dat de mensen aan de Nederlandse kant van de grens niet zo gelukkig zijn met de ingreep. "Heel wat mensen uit de grensgemeenten gebruiken deze wegen dagelijks als de snelste route van en naar hun werk. Zij moeten nu de grote wegen gebruiken zoals de A2, die zijn voor dat woonwerkverkeer gemaakt."

Het gaat op dit moment over een proefopstelling. In september waren er verkeerstellingen, die worden in november en januari herhaald. In maart 2021 worden er conclusies genomen. "Is het positief, dan blijven ze permanent staan", zegt Rijcken. "Het belangrijkste is de verkeersveiligheid, niet alleen voor onze eigen mensen maar ook voor de vele fietstoeristen."

Meest gelezen