Animal Rights

Klacht tegen slachthuis Zele na clandestiene beelden van dierenrechtenorganisatie Animal Rights

Animal Rights dient klacht in tegen slachthuis Moerbeko in Zele. De dierenrechtenorganisatie heeft in het geheim beelden gemaakt van binnen in het slachthuis. Daarop is volgens de organisatie duidelijk te zien dat de regels over dierenwelzijn niet gevolgd worden. 

In Zele zijn 3 slachthuizen, maar het is in slachthuis Moerbeko dat Animal Rights beelden heeft gemaakt in het geheim. De dierenrechtenorganistie dient  klacht in tegen Moerbeko omdat op de beelden duidelijk te zien is dat de medewerkers van het slachthuis zich niet houden aan de Europese regels over de bescherming van dieren bij het doden.

Europese regelgeving

Volgens die regelgeving moeten "dieren gespaard worden van elke vermijdbare vorm van pijn, spanning of lijden", zo luidt het. Daarin staan minimumregels voor de bescherming van dieren in de Europsee Unie bij het slachten of doden.

Maar volgens Animal Rights is het op de beelden duidelijk te zien dat slachthuis Moerbeko "zich zelfs niet aan die minimumregels houdt, en er dus wel degelijk vermijdbaar lijden is," zegt Els Van Campenhout van de dierenrechtenorganisatie: "Er zijn schapen te zien die al onder het bloed van hun soortgenoten zitten, vóór ze zelf worden geslacht. Ze kunnen zien, horen en ruiken hoe de andere schapen sterven, terwijl ze wachten op hun beurt. Je ziet de schapen op elkaars rug klauteren om zo ver mogelijk weg te komen van de slachtplek. Dat moet enorm stressvol zijn voor die dieren."

"Schapen worden ruw bij hun vacht gegerepen en daaraan opgetild, terwijl in de Europese Verordening staat: 'Het is verboden (...) de dieren bij kop, oren, horens, poten, staart of vacht op te tillen of voort te trekken, of ze zodanig te behandelen dat het hen pijn of vermijdbaar lijden berokkent'. De dieren worden dan ruw op hun rug gesmeten, wat een onnatuurlijke, stressvolle positie is voor een schaap, enkele dieren trappelen wild met hun poten."

 

We willen een grondig onderzoek met een audit van alle slachthuizen

Els Van Campenhout, Animal Rights

De advocaat van de dierenrechtenorganisatie dient tegen het slachthuis een klacht in voor die inbreuken. Daardoor hoopt de organisatie dat het slachthuis zich voor de rechter moet verantwoorden. Tegelijk stuurt ze de beelden door naar het departement Dierenwelzijn van minister Ben Weyts (N-VA) en naar het Voedselagentschap. "Zij kunnen op basis van die beelden al meteen maatregelen nemen, zoals het slachthuis sluiten," zegt Els Van Campenhout van Animal Rights: "We viseren het hele systeem, en zeker niet dat ene slachthuis. Het is al het vijfde slachthuis waar we gruwelijke beelden hebben gemaakt, en waartegen we klacht indienen. We eisen ook dat er een grondig onderzoek komt, met een doorlichting van alle Belgische slachthuizen, en dat de falende slachthuizen onmiddellijk worden gesloten."

kasto80

Meest gelezen