BELGA

Liveblog: Meer dan 10.000 coronadoden in ons land, Duitsland geeft reiswaarschuwing voor ons land uit

Een trieste kaap is overschreden: er zijn in ons land nu meer dan 10.000 overlijdens door het coronavirus. Intussen blijft het aantal nieuwe bevestigde besmettingen in ons land stijgen, al gaat die stijging minder snel. Vanavond heeft Duitsland een reiswaarschuwing voor België uitgevaardigd. In Nederland is de wielerklassieker Amstel Gold Race geschrapt door de strengere coronamaatregelen. Volg alle updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Op onderstaande grafiek is het aantal vastgestelde besmettingen vanaf 1 maart tot 1 juli lichter gekleurd dan het aantal vastgestelde besmettingen vanaf 1 juli. Waarom? Er zijn nu bijna evenveel vastgestelde besmettingen als in het voorjaar, maar de vergelijking gaat niet op: in het voorjaar stond elke vastgestelde besmetting voor naar schatting 30 werkelijke besmettingen, nu is dat voor slechts 3. Het is dus niet correct om zomaar de grafiek van nu met die van het voorjaar te vergelijken.  

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Wielerklassieker Amstel Gold Race geschrapt door Nederlandse coronamaatregelen

De Nederlandse wielerklassieker Amstel Gold Race zal dit jaar niet gereden worden vanwege de coronapandemie. Dat meldt de NOS. De wedstrijd had plaats moeten vinden op zaterdag 10 oktober.

Lees meer in het Sporza-artikel:

In totaal al 10.000 coronadoden in ons land, stijging van aantal nieuwe coronabesmettingen gaat minder snel

Een trieste kaap is overschreden: er zijn nu meer dan 10.000 mensen in ons land overleden aan het coronavirus. Wereldwijd werd gisteren de kaap van 1 miljoen coronadoden overschreden.

Intussen blijft het aantal bevestigde besmettingen in ons land stijgen, maar die stijging gaat nu veel minder snel dan een week geleden. Volgens de laatste weekcijfers kwamen er elke dag 1.551 bevestigde besmettingen bij. Dat zijn er 9 procent meer dan de week daarvoor.

Er zijn ook opnieuw meer COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis, gemiddeld gaat het over 67 opnames per dag, en stijging van 28 procent vergeleken met het vorige 7-daags gemiddelde.

Gisteren kwamen er 84 nieuwe patiënten bij, terwijl 85 mensen het ziekenhuis mochten verlaten. Er liggen nu in totaal 718 mensen in het ziekenhuis. 150 onder hen liggen op intensieve zorg. Van die groep moeten er 73 patiënten beademd worden.

Wie zijn die 10.000 doden? En waarom liggen de cijfers nu veel lager dan in de eerste golf? Lees het antwoord op deze vragen in het artikel hieronder: 

Duitsland vaardigt reiswaarschuwing uit voor wie naar ons land reist

Omdat het aantal coronabesmettingen in ons land de laatste weken fors is toegenomen, heeft de Duitse regering beslist om een reiswaarschuwing af te kondigen voor heel ons land. Tot nu toe gold dat alleen voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Dat betekent dat ook Belgen niet voor meer dan 48 uur naar Duitsland mogen reizen, tenzij ze in quarantaine gaan en een coronatest laten afnemen.

Kortrijk verbiedt stilstaan in uitgaansstraat

De stad Kortrijk verbiedt voortaan om stil te blijven staan in de uitgaansstraat. Dat besluit komt er in het kader van de coronamaatregelen. De stad wil vermijden dat studenten er blijven rondhangen en samenscholen. Wie zich niet aan de regels houdt, kan een GAS-boete krijgen.

Bij de start van het academiejaar lieten burgemeester van Kortrijk Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en de Kulak al weten dat ze samenscholingen onder studenten in de uitgaansbuurt willen vermijden. Nu heeft Kortrijk concrete richtlijnen opgesteld. Zo zal het voortaan verboden zijn om stil te blijven staan in de uitgaansstraat 'Burgemeester Renaertstraat'. "De politie stelde vast dat klanten bleven staan tussen de terrassen en dat ze vergaten een mondmasker te dragen. Met de nieuwe regel willen we een goede doorstroming garanderen", zegt Van Quickenborne.

Volgens de stad en de politie is het niet de bedoeling om veel boetes uit te schrijven. "We willen jongeren sensibiliseren en aanmoedigen om te blijven zitten en zo voldoende afstand te houden", klinkt het. Wie toch de regels blijft negeren, kan een GAS-boete krijgen. Verder blijft het dragen van een mondmasker in Kortrijk verplicht in het winkelwandelgebied en op markten.

Maakt Nederland een ommezwaai? Premier Rutte roept nu toch op om "overal in de publieke ruimte een mondmasker te dragen"

Keert Nederland dan toch zijn mondmaskerbeleid? In het hele land geldt vanaf nu een "dringend advies om in de publieke ruimte een mondmasker te dragen". Dat heeft premier Rutte gezegd in de Tweede Kamer. Een precieze regeling zal nu nog uitgewerkt worden. 

"We maken er een dringend advies van, en we kijken hoe het gaat", klinkt het bij de premier. Het is dus geen plicht, maar dat zou het nog kunnen worden, bijvoorbeeld als die wordt opgenomen in de coronawet waar op dit moment aan gewerkt wordt.

Nu geldt het dringende advies voor een mondmasker alleen in de regio's Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. De Tweede Kamer vindt dat onduidelijk. Daarom wordt het nu een landelijke richtlijn, geldig voor alle publieke gelegenheden waar het houden van voldoende afstand niet mogelijk is."

Premier Rutte geeft ook toe dat het vorige pakket maatregelen, toen een aantal regio's in het westen van het land het predicaat 'zorgelijk' kreeg, mogelijk steviger had gemoeten. "Achteraf is dat een serieuze les die we moeten trekken", vindt hij. Toen de besmettingen in die regio's opliepen, besloot het kabinet dat horecagelegenheden daar een uur eerder dicht moesten en de groepsgrootte bij feesten en partijen omlaag moest. Inmiddels zijn de maatregelen veel verder aangescherpt, omdat het aantal besmettingen blijft oplopen.

"Straks geen ziekenhuisbedden meer voor coronapatiënten in Iran"

Door de sterke toename van het aantal gevallen zijn er in Iran geen ziekenhuisbedden meer beschikbaar voor coronapatiënten. "Als de verantwoordelijken de ernst van de situatie blijven negeren, zullen coronapatiënten in grote steden als Teheran straks in de wandelgangen van ziekenhuizen moeten worden behandeld, omdat er simpelweg geen bedden meer zijn", zegt specialist infectieziekten Massoed Mardani, lid van het Iraansecoronacrisisteam, in een interview met de krant Watane e Emrus.

In de meeste steden draagt volgens Mardani slechts de helft van de mensen een mondmasker, maar Iran overweegt nu om het dragen van mondmaskers verplicht te maken. Het epicentrum van de besmettingen zijn het openbaar vervoer en winkelcentra in grote steden.

In Iran zijn de voorbije week dagelijks zo’n 200 coronadoden en 3.500 nieuwe besmettingen geteld. Vooral in de hoofdstad Teheran met zijn 13 miljoen inwoners is de situatie ernstig. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn er sinds het uitbreken van de pandemie eind februari meer dan 25.000 coronadoden en ruim 450.000 besmettingen geregistreerd.

Afgelopen twee weken meer dan 1.600 leerlingen besmet met coronavirus

Tussen 14 en 27 september hebben in de Vlaamse scholen in totaal 1.620 leerlingen en 286 leerkrachten positief getest op het coronavirus. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) om de twee weken vrijgeven. Ten opzichte van de eerste twee weken van dit schooljaar zijn de cijfers ruim verdubbeld. Toen testten er 638 leerlingen en 86 leraars positief op het virus.

“Toch zijn de cijfers niet verontrustend”, zegt Inge Van Trimpont, directeur van de koepel van CLB’s van het gemeenschapsonderwijs (GO). “De cijfers komen overeen met hoe het virus zich momenteel onder de bevolking verspreidt. We zien ook dat de meeste leerlingen en leerkrachten het virus buiten de schoolmuren oplopen. Er is dan ook geen enkele reden om te denken dat de school een broeihaard van besmettingen zou zijn." 11.259 leerlingen en 681 leerkrachten moesten de voorbije twee weken in quarantaine.

De meeste besmettingen vonden plaats in Antwerpen, waar 737 leerlingen en 123 leerkrachten positief testten. Oost-Vlaanderen had 302 besmette leerlingen en 42 besmette leerkrachten. Vlaams-Brabant (187 leerlingen en 25 leerkrachten), het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (180 leerlingen en 53 leerkrachten) en West-Vlaanderen (114 leerlingen en 30 leerkrachten) vervolledigen de top vijf. In Limburg waren er het minste aantal besmettingen: daar waren 100 leerlingen en 13 leerkrachten besmet met het virus.

Ook BOZAR in Brussel vanaf volgende maand tot 950 toeschouwers per concert

Vanaf 30 oktober mogen er weer meer toeschouwers in de Henry Le Boeufzaal in Brussel, dat heeft de burgemeester van Brussel, Philippe Close, beslist en werd bekrachtigd door premier Wilmès. Tot nu toe waren maximaal 200 personen tegelijkertijd toegelaten, vanaf 30 oktober mogen tot 950 toeschouwers binnen in de grootste concertzaal van BOZAR. Dat is nog altijd minder dan de helft van de 2.200 zitplaatsen.

Er zullen 4 ingangen worden voorzien om de toeschouwers zo veel mogelijk uit elkaar te houden. Een testconcert op 20 september is goed verlopen. Het eerste officiële concert met 900 toeschouwers wordt het Requiem van Mozart, op vrijdag 30 oktober, gespeeld door het Belgian National Orchestra.

Meest gelezen