Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Meerdere "witte konijnen" en opmerkelijke comeback: deze ministers zijn al bekend

Wie wordt er allemaal minister in de regering-De Croo? De namen sijpelen stilaan door. Van een opmerkelijke comeback van SP.A'er en zwaargewicht Frank Vandenbroucke, over een nieuwe rol voor (ex-)premier Sophie Wilmès tot een wit konijn als minister van Binnenlandse Zaken. 

Lees meer in dit artikel:

Politicoloog Dave Sinardet: "Vlaamse partijen zijn niet bepaald onderbedeeld qua bevoegdheden"

Frank Vandenbroucke wordt minister voor SP.A

Voormalig minister Frank Vandenbroucke wordt vicepremier en minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken. Dat heeft SP.A-voorzitter Conner Rousseau bekendgemaakt via Instagram. "Sterke man op sterke post", schrijft Rousseau. Vandenbroucke is een zeer verrassende naam in de nieuwe federale regering. Eerder vandaag had Rousseau al aangekondigd dat hij met een "bom" zou komen

Servais Verherstraeten op CD&V-congres: "We zijn grootste Vlaamse partij in federale regering. We gaan dit uitdragen"

PS-voorzitter Paul Magnette: "Dit is de terugkeer van de politiek met een hart"

Volgens PS-voorzitter Paul Magnette, een van de coformateurs van de Vivaldi-regering, is het de bedoeling om het minimumpensioen tegen het einde van de legislatuur geleidelijk op te trekken naar 1.500 euro per maand. Hij is naar zeggen blij met de sociale verwezenlijkingen in de formatienota.

"We hebben vijf jaar bezuinigingen meegemaakt die veel pijn hebben gedaan", zei hij in de studio van de Franstalige omroep RTBF. "C'est le retour du coeur (de terugkeer van de politiek met een hart, red.)." Dat laatste is een verwijzing naar de PS-campagne van 1988, toen de socialisten weer in de regering kwamen na een jarenlange oppositiekuur. 

Alle "Vivaldi"-partijen keuren regeringsdeelname goed, verzet bij CD&V-leden het grootst

Op het SP.A-ledencongres is het akkoord van de nieuwe federale regering overtuigend goedgekeurd. Ruim 94 procent van de leden stemde voor. De militanten van de PS, de Franstalige socialisten, hebben met unanimiteit ingestemd.

Bij de Franstalige liberalen van de MR schaarden ze zich unaniem, met uitzondering van één onthouding, achter het regeerakkoord. Bij de Vlaamse liberalen van Open VLD was de overtuiging iets minder groot: 84 procent van de leden op het congres heeft voor deelname aan de regering gestemd.

Ook Ecolo, de Franstalige groenen, zetten het licht op groen: 98 procent van de leden heeft ingestemd met het regeerakkoord. Bij Groen is ook ruim 98 procent voor regeringsdeelname.

Bij CD&V is er duidelijk het minste animo voor regeringsdeelname: 73,9 procent van de leden heeft de regeringsdeelname goedgekeurd, 23,6 procent van de leden op het ledencongres stemde tegen.

Jong VLD "krijgt garantie dat er geen vermogenswinstbelasting komt"

MR geeft afscheidnemend premier Wilmès staande ovatie

Bij de opening van het congres over hun deelname aan de nieuwe federale regering hebben de Franstalige liberalen van MR uittredend premier Sophie Wilmés op een staande ovatie getrakteerd.

"Eindelijk gaan we België opnieuw een solide regering met een meerderheid in het parlement geven", verklaarde een vermoeide en emotionele Wilmès. "Het is een evenwichtig project dat een antwoord biedt op de grote bezorgdheden van onze samenleving. Het federale regeerakkoord is gericht op de toekomst, op vooruitgang. Het is positief en solidair".

Met het aantreden van Alexander De Croo als leider van de Vivaldi-coalitie komt een einde aan het verhaal van de eerste vrouwelijke premier van België. Wilmès gaat zo de geschiedenisboeken in nadat ze eind vorig jaar Charles Michel afloste als eerste minister in lopende zaken. In haar toespraak bedankte Wilmès de Belgen en wenste ze De Croo alle succes toe. "Hij verdient al ons vertrouwen in zijn nieuwe rol van kapitein."

Ecolo begroet "groenste federale regeerakkoord" ooit

Het federale regeerakkoord is "het meest ambitieuze op vlak van milieu dat België ooit heeft gehad", zo heeft covoorzitter Jean-Marc Nollet vanavond gezegd voor aanvang van het congres waar de leden van de Franstalige groenen de regeringsdeelname moeten goedkeuren. Nollet bevestigde dat zijn partij de portefeuilles van Mobiliteit, Klimaat en Gelijke Kansen krijgt.