Marketingexpert over debat Biden-Trump: "Beangstigend dat één van hen (opnieuw) vier jaar lang machtigste man op aarde wordt"

Wat moeten we nu denken van het eerste Amerikaanse presidentsdebat tussen kandidaten Joe Biden en Donald Trump? Fabio Romagnoli volgt de hele presidentskwestie op de voet vanuit Hasselt en gaf zijn analyse in "Start Je Dag" op Radio 2 Limburg. In het voorjaar werkte Romagnoli met zijn marketingbedrijf nog voor voormalig Democratisch presidentskandidaat Bernie Sanders.

Chaos, ruzie en volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN een "shitshow". Drie woorden die het eerste debat tussen presidentskandidaat Joe Biden en huidig Amerikaans president Donald Trump zouden kunnen samenvatten. Dat beaamt Hasselaar Fabio Romagnoli alvast.

"Als je houdt van sport- of bokswedstrijden, dan kwam je vannacht wel aan je trekken. Het was een heel hard debat. Het ging de hele tijd over de andere persoon en niet over inhoud. Voor neutrale kijkers was het een amusant schouwspel, maar het is ook wel beangstigend dat een van deze twee personen de komende vier jaar (opnieuw) zal bepalen wat er in de Westerse wereld zal gebeuren. Biden of Trump wordt vier jaar lang de machtigste man op aarde."

Het doel van de presidentsdebatten – in totaal vinden er drie plaats – is vooral om de stemmen van twijfelende Amerikanen binnen te halen. "De supporters van Trump én Biden zijn volgens mij niet van mening veranderd", vindt Romagnoli. "De grote vraag is wie de twijfelaars kan overtuigen. Het gaat over die enkele "swingstates". Daar moet je de mensen die niet willen gaan stemmen, toch overtuigen. Beide heren hebben nu gekozen om ze te (proberen) overtuigen met woede."

Als de economie herstelt, wordt Trump opnieuw president. Als dat niet gebeurt, wordt het Biden

Volgens de Hasselaar was het vooral Trump die z’n zegje kon doen tijdens het debat. "Biden is nooit goed geweest in debatten. Hij kwam dan ook niet zo scherp over. De Democraat heeft wel geprobeerd, maar het is niet zo gemakkelijk om in debat te gaan met iemand als Trump, die de regels van een debat volledig omgooit. Trump heeft volgens mij dan weer volledig het spel kunnen spelen dat hij wilde spelen. Hij is er in geslaagd om alle grote onderwerpen en problemen uit het debat uit de weg te gaan."

Hoewel ook Biden slaagde in dat laatste. "Beide kandidaten zijn niet met oplossingen gekomen voor de coronacrisis, maar hebben vooral felle uitspraken gedaan. Dat is eigenlijk ook wel slim gezien, want je kan niemand blij maken als het gaat om coronamaatregelen. Dat zie je hier in België ook."

Wie wordt dan uiteindelijk president? De marketingexpert geeft alvast een kleine pronostiek: "Alles hangt af van wat de economie doet. Als die herstelt, wordt het volgens mij Trump. Als dat niet gebeurt, wordt het Biden. Het is altijd de economie die bepaalt wie president wordt."

Meest gelezen