Mechelen start trajectcontrole in centrum: “Snelheidsovertredingen moeten dalen”

In het centrum van Mechelen komen trajectcontroles op de Bruul, de Grote Markt en de Veemarkt. Daar mag je maar 30 kilometer per uur rijden, maar die snelheid wordt te vaak overtreden volgens het stadsbestuur. “Enkele hardrijders die het gaspedaal stevig indrukken zorgen voor veiligheidsproblemen en dat willen we vermijden”, klinkt het.

Mechelen is de hardrijders in de stad al een tijdje grondig beu. Zo liet de burgemeester al enkele auto’s van zogenoemde patsers, bestuurders die in dure auto’s door de stad racen, in beslag nemen. Nu gaat het stadsbestuur nog een stapje verder.

Op donderdag starten er trajectcontroles in het centrum van de stad. De controles komen op de Bruul, de Grote Markt en de Veemarkt. Daar mag je maar 30 kilometer per uur rijden.

Uit ervaring weten we dat trajectcontroles werken. Na verloop van tijd dalen de snelheidsovertredingen drastisch

Alexander Vandersmissen, burgemeester Mechelen (Open VLD)

“Eigenlijk zijn deze plaatsen gelegen in een autoluwe zone”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Open VLD). “Vanaf zes uur ’s avonds mogen auto’s daar wel komen, enerzijds om de sociale controle op peil te houden, maar ook om mensen toegang te geven tot het gebied. Helaas zijn er een aantal mensen die van de gelegenheid gebruik maken om het gaspedaal daar stevig in te drukken met overdreven snelheid en veiligheidsproblemen tot gevolg”.

Camera's

Daar wil de stad nu iets aan doen door trajectcontroles in te voeren. De voorbije jaren zijn al verschillende van zulke controles op invalswegen naar de stad geplaatst. “Daaruit hebben we geleerd dat het werkt. Na verloop van tijd dalen de snelheidsovertredingen drastisch. Mensen passen hun gedrag aan”, aldus burgemeester Vandersmissen. De volgende jaren wil het stadsbestuur ook camera's inzetten om te controleren of je je gordel wel draagt en of je bezig bent met je smartphone achter het stuur.

Meest gelezen