Militaire geschiedenis van Limburg samengevat in boek: Strijdtoneel Limburg

Het boek 'Strijdtoneel Limburg' is een samenvatting van het woelige militaire verleden van Limburg. Het boek kwam er op vraag van het provinciebestuur, dat hoopt dat niet alleen de toeristen maar ook de Limburgers zelf weten wat zich in Limburg allemaal heeft afgespeeld.  

“Het boek gaat over de geschiedenis van Limburg en de rol die 20 plekken in Limburg gespeeld hebben en waar conflicten uitgevochten zijn”, vertelt auteur en rijksarchivaris Rombout Nijssen. “Soms waren dat conflicten tussen mensen uit onze streek maar vaak waren dat ook conflicten die elders speelden en in Limburg uitgevochten zijn.”  

Nijssen verzamelde de historische informatie, de Nederlandse zanger en schrijver Rick de Leeuw schreef er passende poëzie bij en zocht naar anekdotes. “Het was een zeer rijke ervaring voor mij, als inwijkeling uit Nederland, want Rombout is een vat vol kennis. We hebben het boek gemaakt op vraag van voormalig gouverneur Herman Reynders, die een grote voorliefde voor geschiedenis heeft.” 

Van schermutseling tot Wereldoorlog

Langs de 20 plekken uit het boek is een fietsroute uitgestippeld. “Dat maakt het interessant voor zowel de Limburgers als onze vele bezoekers”, vindt gedeputeerde van Erfgoed en Toerisme Igor Philtjens (Open VLD). "Door de coronacrisis gaan we meer op zoek naar authenticiteit en betekenis. En wat zich hier vroeger heeft afgespeeld, heeft toch diepe sporen achtergelaten. Het is belangrijk dat we onze Limburgse geschiedenis levendig houden.”

Meest gelezen