Het partijcongres van CD&V zal plaatsvinden in de Elisabethzaal in Antwerpen.

Partijleden moeten nog goedkeuring geven over federaal regeerakkoord: "Snelle afhaspeling is weinig respectvol"

De zeven partijen die een inhoudelijk akkoord gevonden hebben om een federale regering te vormen, moeten vanavond nog de goedkeuring vragen en krijgen van hun achterban. Anders kan morgen de regeerverklaring niet doorgaan. Kunnen de leden het akkoord op zo'n korte tijd doornemen en worden er nog veel problemen verwacht? Nicolas Bouteca, professor politicologie aan de UGent, denkt dat er vooral bij CD&V overtuigingskracht zal nodig zijn. Dat zei hij in "De ochtend" op Radio 1.

De federale regeringsvorming heeft ruim 16 maanden geduurd, maar op het einde van de rit moest het snel gaan. "Ik vraag mij af hoe dat regeerakkoord er zal uitzien", zegt Bouteca. "Zal het vol staan met losse eindjes waarover nog geen duidelijke beslissingen zijn genomen? Want dat zijn toch wel de eerste geluiden die je een beetje kon horen. Het regeerakkoord zou niet volledig in het detail uitgewerkt worden." Dat is zeker de laatste jaren uitzonderlijk. "Zo telde het Vlaamse regeerakkoord 231 pagina's, waarin alles tot in het detail is uitgewerkt om discussie achteraf te vermijden."

Het enthousiasme zal bij de meeste partijen zodanig groot zijn, dat dat wel zal meevallen.

Hoe het ook zij, het wordt volgens Bouteca een bovenmenselijke prestatie voor de leden om op een paar uur tijd het regeerakkoord door te nemen. "Het is ook niet duidelijk wanneer ze het gaan krijgen. Ik denk dat het onmogelijk wordt om het door te nemen. Dat zal bij een aantal partijen frustratie opleveren, zoals bij Groen. Die partij had 48 uur gevraagd om de leden het regeerakkoord te laten doornemen."

Toch verwacht hij geen grote problemen bij de goedkeuring. "Het enthousiasme zal bij de meeste partijen zodanig groot zijn, dat dat wel zal meevallen."

(Lees verder onder de tweet)

Weinig respect

Volgens Bouteca getuigt het van weinig respect voor de leden dat alles nu zo snel moet worden afgehaspeld. Hij zegt dat veel partijen de laatste jaren de mond vol hebben van meer inspraak geven aan de leden. "Dit is het moment om dat te gaan doen", zegt hij. "Zo'n partijcongres is een heel belangrijk moment, want je gaat daar de koers van je partij voor een paar jaar in een bepaalde bedding leggen. Als je je leden serieus neemt, moet je ze dan alle kansen geven om inspraak te hebben."

Voorzitter Joachim Coens zal zijn partijleden ervan moeten overtuigen dat CD&V iets te zeggen heeft in die regering.

De partijcongressen vinden door de coronacrisis niet allemaal fysiek plaats. Enkel dat van CD&V is volledig fysiek. Bij Open VLD is er enkel een onlinevariant. Dat kan volgens Bouteca een strategische keuze zijn. "CD&V houdt een fysiek congres in Antwerpen, ver weg van het opstandige West-Vlaanderen, waar bepaalde burgemeesters zich al kritisch uitgelaten hebben over de regeringsdeelname van CD&V. Op dat congres zullen vooral de partijprofessionelen aanwezig zijn, parlementsleden en kabinetsmedewerkers. Zij leven van de politiek en zullen het akkoord niet wegstemmen. Want als ze dat wel doen, stevenen we af op verkiezingen en kunnen ze hun job verliezen."

Bouteca verwacht dat bij CD&V de discussie niet zozeer zal draaien om de inhoud van het akkoord, maar over hoe zwaar de partij kan wegen binnen de regering. "Voorzitter Joachim Coens zal zijn partijleden ervan moeten overtuigen dat CD&V iets te zeggen heeft in die regering, zeker omdat alles nog niet tot in detail geregeld is in het akkoord." Uiteindelijk zullen alle partijen groen licht geven, denkt Bouteca, ook CD&V.

Voorzitter van MR Georges-Louis Bouchez en voorzitter van CD&V Joachim Coens.
BELGA

Meest gelezen