(c) Copyright 2017, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Olie- en gasconcern Shell gaat 7.000 tot 9.000 banen schrappen

Het Brits-Nederlandse olie- en gasconcern Shell gaat tegen eind 2022 wereldwijd 7.000 tot 9.000 banen schrappen. Met een reorganisatie wil het bedrijf jaarlijks 2 tot 2,5 miljard dollar besparen. Net als andere grote oliebedrijven lijdt Shell zwaar onder de coronacrisis.

Wereldwijd zullen 7.000 tot 9.000 van de 83.000 werknemers van Shell de komende jaren moeten vertrekken. 1.500 medewerkers hebben nu al vrijwillig ingestemd met een vertrekregeling, zegt het bedrijf. 

De ontslagen maken deel uit van een reorganisatie waarmee het Brits-Nederlandse bedrijf jaarlijks 2 tot 2,5 miljard dollar (1,71 tot 2,13 miljard euro) wil besparen. 

Net als andere grote oliebedrijven lijdt Shell onder de coronacrisis. De olieprijs is stevig gedaald en er is minder vraag naar brandstof, vooral door het stilvallen van veel (vlieg)verkeer. Deze zomer maakte Shell een historisch kwartaalverlies bekend: van april tot en met juni kwam het bedrijf voor ruim 18 miljard dollar in de rode cijfers. Bovendien blijven de vooruitzichten ongunstig. 

"Extreem moeilijk proces"

Topman Ben van Beurden noemt de reorganisatie "een extreem moeilijk proces", maar zegt dat het nodig is om "een eenvoudigere, meer gestroomlijnde en meer concurrerende organisatie te worden". "We merken dat er op veel plaatsen te veel lagen zitten in het bedrijf, te veel niveaus tussen mezelf als CEO en de operators en technici op locatie."

Shell, dat vrijwel zijn hele omzet haalt uit de winning van olie en gas, zegt ook meer te willen inzetten op vergroenen en investeren in duurzame energie. 

Shell is niet het enige oliebedrijf dat zwaar wordt getroffen door de coronacrisis. Eerder maakte BP bijvoorbeeld bekend dat het 10.000 banen schrapt, Chevron wil het personeelsbestand met 10 tot 15 procent afbouwen, en Exxon Mobil zegt het aantal werknemers land per land te evalueren.

Meest gelezen