Wordt burgemeester Mohamed Ridouani minister?  "Kans moet hij grijpen, al zal hij het mogen uitleggen aan de Leuvenaar"

Nu er een inhoudelijk akkoord is voor een federale regering, draait de geruchtenmolen van mogelijke ministers op volle toeren. Het ziet ernaar uit dat de huidige regering veel jonge gezichten zal tellen. Een van de namen die alvast opduikt, is die van Leuvens burgemeester Ridouani (SP.A). Maar is het wel een goede zet om nu al zijn burgemeesterssjerp door te geven? 

De kogel is door de kerk: 492 dagen en 22 uur na de verkiezingen is er een akkoord voor een nieuwe federale regering. Wie minister in die regering wordt, moet nog beslist worden. Wel ziet het ernaar uit dat er heel wat jonge ministers hun opwachting zullen maken. Naast Sammy Mahdi, voormalig voorzitter van Jong CD&V, valt ook de naam van Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A) als mogelijke kanshebber op een ministerpost.

Maar is het wel zo'n goed idee dat Ridouani, die nog geen twee jaar burgemeester is, zijn sjerp al zou doorgeven? Volgens VUB-politicoloog Dave Sinardet zal het vooral afhangen van de ambities van Ridouani.

"Het is misschien nog wat vroeg", zegt Sinardet in "start je dag" op Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel. "Hij is nog maar net burgemeester van Leuven, dus hij zou het dan ook aan de Leuvenaars moeten uitleggen dat hij uiteindelijk naar een ander niveau vertrekt. Anderzijds, als hij die ambitie heeft om minister te worden, kan hij best zo'n kans niet laten schieten. Je weet niet of die mogelijkheid er nog is in de toekomst. Op vier jaar tijd kan er veel gebeuren in de politiek, dus grijp je best de kansen als die zich aanbieden."

Verjonging

Daarnaast vindt politicoloog Sinardet het een goeie zaak dat er wat jongere gezichten te zien zullen zijn onder de ministers. Al pleit hij ook voor enkele oudgedienden.

"Aan de ene kant is het inderdaad belangrijk om verjonging en vernieuwing door te voeren", zegt de politicoloog. "Aan de andere kant is het ook belangrijk om een aantal mensen met ervaring tot minister te benoemen, zo kan een regering goed functioneren en kan je als partij beter je stempel doordrukken. Mensen die al in een federale regering hebben gezeten en het klappen van de zweep kennen kunnen absoluut een meerwaarde zijn. Het is dus belangrijk dat er een evenwicht wordt gevonden tussen vernieuwing en ervaring. Daarom dat ook de namen van Laurette Onkelinx en Rudi Demotte, allebei van PS, circuleren voor een ministerpost." 

Meest gelezen