Rijkevorsel rouwt om Aster Berkhof: "Hij is als gewone jongen uit een arbeiderswijk opgeklommen tot gevierd auteur"

Rijkevorsel treurt om de dood van auteur en ereburger Aster Berkhof. Die overleed gisteren op 100-jarige leeftijd. "Iedereen hier was trots hoe hij als inwoner van de arme arbeiderswijk Sint-Jozef opklom in de literaire wereld", zegt cultuurschepen Karl Geens (N-VA) op Radio 2 Antwerpen.

"Louis Van Den Bergh groeide op als een gewone jongen in Sint-Jozef in Rijkevorsel. Hij was hier misdienaar en actief in de lokale fanfare De Condor. Je moet weten, Sint-Jozef was toen echt een arme arbeidersgemeenschap. Als zoon van de schoolmeester is hij dan ook opgeklommen tot een gevierd auteur met meer dan 100 boeken. Rijkevorsel is meer dan trots op Aster Berkhof en treurt om zijn dood", zegt cultuurschepen Karl Geens aan Radio 2 Antwerpen. Aster Berkhof is ereburger van de gemeente Rijkevorsel en kreeg er ook een standbeeld.

Berkhof was hier misdienaar in Rijkevorsel en actief bij de lokale fanfare De Condor

Karl Geens (N-VA), cultuurschepen

"Hij was helemaal op en versleten"

Lisette Van Gorp uit Rijkevorsel kende Berkhof goed. "Als kind las ik zijn boeken. Ik herkende de straten en taferelen in zijn romans van de verhalen die mijn moeder over haar jeugd in Rijkevorsel vertelde. Op die manier ben ik een correpsondentie met Berkhof gestart en nadien hadden we regelmatig contact."

Lisette zal zich Aster Berkhof herinneren als een heel vriendelijke man. "Je moet weten: ik kom uit de arme buurt van Sint-Jozef waar mensen hard moesten werken. Ik kon maar tot mijn 14e naar school gaan, want er was geen geld. Toch was hij met al zijn kennis steeds beleefd en warm naar mij. Maar de laatste tijd ging het minder goed met hem. Ik ben nog een paar keer in het rusthuis geweest. Je zag dat hij helemaal op was. Hij was gewoon versleten, terwijl ik hem nog gekend heb als een vinnige vitale vent", besluit Van Gorp in "Start je dag".

Meest gelezen