Studenten UA ontvangen diploma via drive-in proclamatie

De Universiteit Antwerpen zwaaide gisterenavond haar studenten van de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen uit, en dat deed ze op een bijzondere manier: met een drive-in proclamatie. Familie en vrienden mochten de studenten vergezellen in hun eigen auto. Het applaus ging dan telkens gepaard met getoeter, en de sfeer was uitgelaten. "Dit is een heel warm en uniek moment om onze studenten te mogen uitzwaaien", vertelde professor Pierre Van Damme aan Radio 2 Antwerpen. 

De studenten van de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Antwerpen hebben er een bijzondere proclamatie opzitten. Door de coronapandemie kon er geen massa volk bijeenkomen en vond de universiteit een originele oplossing in een drive-in proclamatie. Zo konden ouders en vrienden toch nog aanwezig zijn.

Applaus en getoeter

Het hele gebeuren deed denken aan een drive-in bioscoop. De parking van campus Drie Eiken stond vol met geparkeerde auto's in de vorm van een halve maan, gericht naar het podium vooraan. De studenten mochten hun ouders, vrienden en lief meenemen tot hun eigen auto vol was. De toespraken en de uitreikingen konden ze volgen via hun autoradio. De studenten mochten hun diploma per 6 in ontvangst komen nemen, waarna telkens een luid applaus en getoeter klonk vanuit het geparkeerde publiek. Drankjes konden besteld worden via whatsapp. Die werden dan op rolschaatsen aan de auto geleverd. 

Na 6 jaar studeren heeft deze ceremonie toch een grote meerwaarde

Studente faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen

De sfeer was uitgelaten en de studenten waren zeer tevreden met de unieke proclamatie. "Na 6 jaar te studeren vonden we een online proclamatie maar niets", klinkt het. "Deze ceremonie heeft een grote meerwaarde, want je kan het toch nog samen met al je medestudenten en familie vieren op een hele speciale manier." 

Out of the box

Professor Pierre Van Damme was ook aanwezig op de proclamatie. Tegenwoordig is hij vooral gekend als epidemioloog in de coronacrisis, maar hij is ook hoogleraar en vicedecaan aan de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen. "We zijn heel fier op onze studenten", vertelt hij aan Radio 2 Antwerpen. "Het was een warm moment om de studenten te mogen uitwaaien." 

Daarnaast zag Van Damme erop toe dat alles coronaproof verliep. "Iedereen heeft zich aan de afspraken gehouden en alles is veilig gebeurd. Ondanks corona was het hier nog een ongelooflijk feest en een uniek gebeuren. Het is zelfs dankzij de coronacrisis dat de universiteit "out of the box" ging denken", vertelt de professor. De drive-in proclamatie bleek zo geslaagd dat het mogelijk nog eens gebeurt in de toekomst. 

Meest gelezen