Twitter Theo Francken

Theo Francken (N-VA) hangt Vlaamse leeuwenvlag uit als protest tegen nieuwe Vivaldi-regering

N-VA-parlementslid Theo Francken heeft vanmorgen een Vlaamse leeuwenvlag uitgehangen uit protest tegen de nieuwe federale regering. Hij roept gelijkgezinde Vlamingen op hetzelfde te doen.

De zwarte Vlaamse Leeuw: een woordje uitleg

De vlag die Theo Francken heeft uitgehangen is de zwarte Vlaamse Leeuw, ook bekend als de Vlaamse strijdvlag of "collaboratievlag". De vlag is niet het officiële symbool van Vlaanderen, maar van de Vlaamse Beweging. Op de officiële vlag heeft de leeuw een rode tong en rode klauwen. Meer over de verschillen tussen beide vlaggen lees je in dit artikel.

Nu de liberalen samen met de socialisten, groenen en christendemocraten een nieuwe federale regering hebben gevormd, betekent dat definitief dat de N-VA naar de oppositiebanken in het parlement wordt verwezen. Daarbij ook politiek kopstuk Theo Francken, voormalig staatssecretaris van Asiel en Migratie. Uit protest haalde hij deze morgen een vlag met de Vlaamse Leeuw boven.

Deze regering heeft geen democratische legitimiteit en ook geen Vlaamse meerderheid, daar heb ik veel vragen bij

Theo Francken, N-VA

"Ik ben vanaf nu oppositielid terwijl ik bij de verkiezingen heel wat stemmen heb behaald", zegt Francken. "De N-VA, de grootste partij van het land, wordt nu samen met de tweede grootste partij van het land, Vlaams Belang, buitenspel gezet. Daarom heb ik uit protest de Vlaamse Leeuw uitgehangen. Want deze regering heeft geen democratische legitimiteit in Vlaanderen. Daarnaast heeft ze ook geen meerderheid langs Vlaamse kant, terwijl Vlaanderen wel goed is voor het overgrote deel van de belastingen en de economische return. Daar heb ik een groot probleem mee en heel veel vragen bij. Dus het uithangen van de Vlaamse Leeuw is een protestactie. Daarbij roep ik ook iedereen die niet akkoord gaat met deze nieuwe regering op om hetzelfde te doen en een foto te posten op sociale media." 

Meest gelezen