Nicolas Lambert

Umicore verhuist deels en schrapt 165 jobs in Olen, vakbond: "Een bom, dit zagen de werknemers niet aankomen"

Metaalverwerkend bedrijf Umicore gaat een deel van zijn activiteiten naar het buitenland verhuizen. Daardoor zullen er 165 jobs verdwijnen bij de vestiging in Olen. Dat heeft Umicore vandaag aangekondigd. "Dit hadden de werknemers zeker niet zien aankomen, het nieuws zal inslaan als een bom", zegt Hans Vaneerdewegh van de socialistische vakbond.

Umicore schrapt 165 banen tegen 2023 omdat het een deel van zijn kobaltactiviteiten naar Finland gaat verhuizen. Vorig jaar verwierf Umicore er de Kokkola-raffinaderij, en volgens het bedrijf is dat een van de grootste kobaltraffinaderijen ter wereld. Het zou hen toelaten om op grotere schaal te produceren.

Er zijn veel oudere werknemers in Olen die op korte termijn op pensioen zouden kunnen gaan

Hans Vaneerdewegh (ABVV)

Er volgen geen naakte ontslagen volgens de directie. De jobs zullen door een natuurlijk verloop verdwijnen, door mensen die met pensioen gaan bijvoorbeeld. "In Olen zijn er inderdaad heel veel oudere werknemers", zegt Hans Vaneerdewegh van de socialistische vakbond. "Er zijn dus wel wat mensen die op korte termijn met pensioen kunnen gaan. Toch zal dit inslaan als een bom, denk ik. De mensen hebben dit niet zien aankomen."

De vakbonden gaan de werknemers vandaag verder inlichten. "Er is nog veel onduidelijkheid", zegt Vaneerdewegh. "We horen ook dat de directie voor een deel rekent op vrijwillige ontslagen. We moeten sowieso nog onderhandelen. We gaan zien hoe dat loopt, en afhankelijk daarvan zullen er mogelijk nog acties volgen."

Ook in Amerika, in Alabama, wil Umicore de kobaltactiviteiten stopzetten. Daar zouden 42 jobs verdwijnen.

Meest gelezen