Veel minder klachten over geluidshinder rond vliegbasis Kleine Brogel. "Maar coronacrisis maakt mensen wel gevoeliger"

Er zijn nog nauwelijks klachten over geluidshinder in de buurt van de militaire vliegbasis in Kleine-Brogel. Sinds een jaar kondigt de legerbasis vluchten en operaties op voorhand aan, en dat werkt . Door de coronacrisis zijn omwonenden wel iets gevoeliger voor geluid geworden. 

De meer transparante aanpak van de vliegbasis kwam er na de terreuraanslagen van enkele jaren geleden. Mensen schrikken sindsdien meer op van onverwachte knallen, bijvoorbeeld van een gevechtsvliegtuig dat door de geluidsmuur vliegt. De legerleiding kondigt daarom zoveel mogelijk vluchten en operaties aan zodat mensen in de buurt van de vliegbasis weten waaraan ze zich mogen verwachten. Omdat daar soms ook geheime militaire operaties bij zijn, kan wel niet alles gecommuniceerd worden. Maar volgens basiscommandant Jeroen Poesen zijn de contacten met de burgemeesters in de buurt zeer goed. Het leger gebruikt ook sociale media om buurtbewoners te informeren. Die aanpak loont, het afgelopen jaar waren er nauwelijks klachten over geluidshinder.

Gevoeliger sinds corona

Basiscommandant Jeroen Poesen merkt sinds de uitbraak van de coronacrisis wel dat omwonenden iets gevoeliger zijn geworden voor geluidsoverlast. Zelf ziet de commandant drie verklaringen; "Wellicht zijn er nu meer mensen die thuis zijn of thuis werken, we hadden ook mooie zonnige maanden en daardoor zaten mensen meer buiten. En wellicht zijn sommigen ook meer prikkelbaar door de coronacrisis".  De vliegbasis blijft daarom inzetten op nog meer communicatie over wat er op de basis gebeurt. "Want het bleek dat we niet meer hebben gevlogen dan anders, integendeel zelfs, maar in de perceptie was dat wel het geval."

Knal in Parijs

Dat luide knallen voor paniek kunnen veroorzaken,  bleek vanmiddag nog in Parijs. Een gevechtslvliegtuig dat door de geluidsmuur vloog, lokte heel wat reacties en vragen uit op sociale media. 

Meest gelezen