Vleermuizen in Sint-Annabos op Linkeroever moeten verhuizen voor Oosterweelwerken

Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding, gaat de vleermuizen verhuizen die in de bomen van het Sint-Annabos en het Noordkasteel verblijven. Dat moet omdat er op die plekken voorbereidende werken gepland zijn voor de Scheldetunnel, en de vleermuis is een beschermde diersoort.  

Bouwheer Lantis laat momenteel onderzoeken in welke bomen van het Sint-Annabos en Noordkasteel er vleermuizen zitten. Omdat het een beschermde diersoort is, mogen er geen bomen gekapt worden waar vleermuizen in leven. Het studiebureau Greenspot probeert de vleermuizen in kaart te brengen met een vleermuizendetector die de hoge tonen van de vleermuizen kan opvangen, en met een warmtecamera om de bomen te scannen. 

"Op die manier weten we welke bomen we extra zorg moeten geven voor we ze kappen", zegt Annik Dirkx van Lantis. De vleermuizen zullen dan verhuisd worden naar een alternatieve verblijfplaats.

Vleermuiskasten

Er blijven nog enkele bomen staan in het gebied, maar als de vleermuizen daar geen onderkomen zouden vinden, kunnen ze nog altijd terecht in zogenoemde vleermuiskasten die Lantis zal plaatsen. "Het gaat over een tiental kasten op de linker- en rechteroever. Dat zou zeker genoeg moeten zijn om alle dieren een onderkomen te geven, daar zullen we op toezien", aldus Dirkx. Op langere termijn komen er ook nog 3 vleermuisbunkers. 

De vleermuizen zouden verhuisd moeten zijn tegen het najaar. Daarna kunnen de werken aan de Scheldetunnel van start gaan.

Meest gelezen