Voormalig klooster in Arendonk wordt cohousingproject: "Goed dat er wordt nagedacht over verschillende vormen van samenwonen"

In een voormalig klooster in Arendonk komt een nieuw woonproject: een "cohousingproject"  waarbij verschillende gezinnen zullen samenwonen. Ze krijgen elk een privéruimte, maar er zullen ook gemeenschappelijke ruimtes zijn.

Al 17 jaar wil huisvestingsmaatschappij De Noorderkempen het voormalige Franciscanessenklooster 'Sint-Agnetadal' in Arendonk omtoveren tot een plek waar meerdere gezinnen kunnen samenwonen. Door gebrek aan een wettelijk kader werd de bouw uitgesteld. Woensdag werden de plannen uiteindelijk voorgesteld.

In eerste instantie is het een project voor mensen die het financieel minder breed hebben

Mieke Dereymaeker, huisvestingsmaatschappij 'De Noorderkempen'

De bedoeling is dat er verschillende gezinnen zullen samenwonen in het klooster. Elk gezin beschikt over een privéruimte, maar er zullen ook gemeenschappelijke ruimtes ter beschikking zijn. “Ik denk hierbij aan een gedeelde keuken, maar ook aan een gemeenschappelijke ruimte waar al eens een feestje georganiseerd kan worden”, zegt Mieke Dereymaeker van huisvestingsmaatschappij De Noorderkempen.

De komende weken start de zoektocht naar geïnteresseerde bewoners. Daarvoor zullen er verschillende infosessies georganiseerd worden. “In eerste instantie is het een project voor mensen die het financieel minder breed hebben.”

"Geen eilandje"

Volgens huisvestingsmaatschappij 'De Noorderkempen' is zo’n cohousingproject belangrijk. “Het is goed dat er wordt nagedacht over verschillende vormen van samenwonen, zoals cohousing. We leven namelijk in een maatschappij waar het meer en meer aan de orde is. Ook de buurt moet betrokken worden, dat je geen eilandje op zich creëert."

De start van de renovatiewerken is voorzien begin volgend jaar. Over drie jaar zouden er ook mensen in het klooster moeten wonen.  

Meest gelezen