Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Twee Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen zetten 30.000 werknemers op non-actief

Twee Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen zetten samen meer dan 30.000 werknemers op non-actief. Gesprekken over de verlenging van overheidssteun zijn vastgelopen in het Amerikaanse Congres.

Zoals in vele landen heeft de coronapandemie ook in de Verenigde Staten verstrekkende gevolgen voor de luchtvaart. Het aantal vluchten ligt er momenteel 70 procent lager dan een jaar geleden.

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hebben eerder van de regering leningen aangeboden gekregen voor in totaal 25 miljard dollar om hen door de crisis te helpen. In ruil engageerden ze zich om tot en met 30 september geen banen te schrappen. Maar de gesprekken over een verlenging van die steun zijn vastgelopen in het Congres.

American Airlines heeft daarom beslist om vanaf vandaag 17.500 werknemers op non-actief te zetten. Ze zijn verplicht om onbetaald verlof te nemen. Daarnaast verdwijnen er 1.500 managementfuncties. United Airlines zet 13.000 werknemers op non-actief.

Deur op een kier

American Airlines en United Airlines behoren tot de grootste vier luchtvaartmaatschappijen in de VS. De twee luchtvaartmaatschappijen hadden eerder al aangekondigd dat ze die maatregel zouden treffen als er geen akkoord zou worden gevonden over extra overheidssteun. Ook andere (kleinere) luchtvaarmaatschappijen kondigden dergelijke plannen aan.

Doug Parker, de topman van American Airlines, houdt de deur wel op een kier. Als de Democraten en Republikeinen de komende dagen alsnog een compromis vinden, dan kunnen de getroffen werknemers teruggeroepen worden, zo staat in een mededeling die naar de personeelsleden werd verstuurd.

Ook United Airlines meldt aan het personeel dat de maatregel weer ingetrokken kan worden als er "de komende dagen" een akkoord wordt gevonden. De twee maatschappijen hopen dat er een nieuwe regeling komt tot maart 2021. Ook de Amerikaanse Association of Flight Intendants roept de overheid op om tussenbeide te komen. Overheidssteun om werknemers van luchtvaartmaatschappijen aan het werk te houden, zal de overheid minder kosten dan de werkloosheidsvergoedingen die ze anders zouden krijgen, luidt het.

Meest gelezen