Videospeler inladen...

Hof van beroep beslist: Delphine Boël is voortaan officieel prinses van België, en dat is ook nieuws in het buitenland

Het Brusselse hof van beroep heeft beslist dat Delphine Boël zich voortaan prinses van België mag noemen. Ook haar kinderen krijgen die titel. Ze mag dus volgens het arrest voortaan de achternaam van koning Albert, de Saxe-Cobourg, dragen en ze krijgt ook de titels "Hare Koninklijke Hoogheid" en "prinses van België". Dat schrijft RTBF en het nieuws is bevestigd aan VRT NWS. Dit arrest is het slotstuk van een proces dat jarenlang aangesleept heeft. 

Het is het sluitstuk van een proces dat jarenlang aangesleept heeft, en dat maar één vraag had: is Delphine Boël de biologische en wettelijke dochter van koning Albert II. Begin dit jaar bevestigde een DNA-test het nieuws dat eigenlijk al geweten was: ja, Delphine Boël is de biologische dochter van Albert II (en Sybille de Selys Longchamps). Meteen voegde de koning eraan toe dat hij niet langer juridisch zal betwisten dat Delphine zijn dochter is. 

Maar Boël wilde meer: ze vroeg ook om de achternaam van haar vader te dragen, de saxe-Cobourg, en om de officiële titels "Hare Koninklijke Hoogheid" en "prinses van België" te krijgen. 

Titel van prinses: ja. Dotatie: nee

Een arrest werd pas eind oktober verwacht, maar is uiteindelijk vroeger gevallen. Het hof van beroep in Brussel heeft beslist dat Delphine Boël voortaan als "prinses van België" door het leven gaat. Ook haar twee kinderen, Joséphine en Oscar, krijgen die titel. Bij het begin van de procedure vroeg Delphine niet om een prinselijke titel. Maar de wetgeving daarover is intussen gewijzigd. De vraag om nu toch die titel te mogen dragen was vooral bedoeld om elke verschillende behandeling met de andere drie kinderen van koning Albert te voorkomen, bevestigt haar advocaat. 

"Boël mag ook de naam van de koning dragen. Dat is "van Saksen-Coburg" en niet "van België". De advocaten van de koning verwijzen daarvoor naar de naam van de eerste koning der Belgen in de grondwet: Leopold I, die van Saksen-Coburg heette", legt VRT-royaltywatcher Pascale Mertens uit. 

Ze heeft dus ook recht op de erfenis, minimaal op een achtste deel daarvan. En wat dan met dotatie? Heeft Boël daar recht op? Nee, zo blijkt uit een speciale dotatiewet. "Sinds 2014 krijgt alleen de vermoedelijke troonopvolger en een afgetreden staatshoofd een dotatie. Voor prinses Astrid en prins Laurent is toen een uitzondering gemaakt. Een overgangsregeling die ervoor zorgt dat zij wel nog recht hebben op een dotatie", aldus Mertens. Hun specifieke namen staan in de Grondwet, dus het lijkt een zekerheid dat prinses Delphine daar niet zal tussen staan. 

Koning Albert kan wel nog in cassatie gaan tegen deze uitspraak. Het Hof van Cassatie spreekt zich niet uit over de inhoud van de zaak, maar bekijkt of het proces correct verlopen is.  

Koningin Delphine?

Zou Delphine, in theorie, nu aanspraak kunnen maken op de troon? "Gezien koning Filip zelf kinderen heeft, is de volgende troonopvolger prinses Elisabeth. Als zij ouder wordt, is het de beurt aan haar kinderen enzovoort. Als dat toch op een of andere verschikkelijke manier zou mislopen, is het aan prinses Astrid en haar kinderen. Er is dus geen plaats voor Boël in de troonopvolging", legt royaltywatcher Mark Van den Wijngaert uit. 

"Daarnaast kunnen alleen wettige nakomelingen van Leopold I op de troon komen én moeten zij toestemming vragen als ze trouwen. Als ze dat niet doen, verliezen ze hun recht op de troon. Boël is getrouwd zonder ooit toestemming te vragen, koningin zal ze dus nooit worden", aldus Mertens.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees daaronder wat de reacties in het buitenland zijn: 

Videospeler inladen...

Het nieuws wordt ook meteen opgepikt door buitenlandse media. De Nederlandse openbare omroep NOS kopt bijvoorbeeld: "Buitenechtelijke dochter Delphine Boël mag zich prinses van België noemen". 

Ook in het Verenigd Koninkrijk prijkt Boël op verschillende sites. Op BBC lezen we "Delphine Boël: Belgium ex-king's love child wins royal titles". Iets gelijkaardigs staat er bij The Guardian: "Delphine Boël: Belgian king's daughter wins right to call herself princess". 

En ook bij onze zuiderburen gaat het nieuws niet onopgemerkt voorbij. "Le titre de princesse accordé à Delphine Boël, la fille naturelle de l'ex-roi des Belges Albert", schrijft Paris-MatchLe Monde maakt er dit van:Belgique : "La justice accorde le statut de princesse à la fille adultérine de l’ancien roi Albert II".

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen