Fernando Trabanco Fotografía

"Vertakkingen in bovenwereld", enorme bedragen en ook agenten betrokken: meer details over groot cocaïne-onderzoek

Er zijn meer details bekendgemaakt over de grote politieactie, waarbij een volledige drugsbende opgerold kon worden. De details spreken - zacht gezegd - tot de verbeelding: bij de gearresteerden zijn verschillende agenten en een topman van een groot havenbedrijf, er zijn duizelingwekkende bedragen gevonden en de vertakkingen van de bende liepen tot in de bovenwereld

Iets minder dan een jaar hebben de politie en het gerecht gewerkt op een groot dossier over cocaïnesmokkel. De bal ging eind 2019 aan het rollen, toen er 2.800 kilogram cocaïne gevonden werd in een container. Bestemming? Een bedrijf in Maasmechelen. Sindsdien probeerde de politie de bende in kaart te brengen, die de cocaïne tussen Zuid-Amerika en ons land smokkelde en vervolgens hier uit de containers haalde. 

Maandag, maar ook vandaag viel de politie vervolgens massaal binnen op 54 plaatsen in ons land (en dan voornamelijk in Limburg en Antwerpen), maar ook in Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk in het kader van een groot drugsdossier. Het doel? Het hele netwerk oprollen. "Geen evidentie", klonk het vandaag op de persconferentie. "De organisatie maakte maximaal gebruik van contrastrategieën, zoals telefoons die geëncrypteerd werden en tegenobservaties."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Het onderzoek was geen evidentie

Maar het lijkt gelukt om de organisatie op te rollen, zegt de politie. In totaal werden er 29 verdachten opgepakt. 16 zijn intussen al voor de onderzoeksrechter verschenen en werden aangehouden op verdenking van de invoer van verdovende middelen, het witwassen van geld en lidmaatschap van een criminele organisatie. 1 iemand werd vrijgelaten onder voorwaarden, 2 anderen mochten na hun verhoor naar huis. Voor de anderen is het nog afwachten wat de onderzoeksrechter beslist. 

Duizelingwekkende bedragen

Bij de huiszoekingen werd ook meer dan 1,3 miljoen euro in beslag genomen, naast onder meer 700.000 giraal geld (dat op een bankrekening staat), aandelen, wapens en 40 luxewagens. 

Volgens het gerecht transporteerde de bende minstens 6.500 kilogram cocaïne tussen Zuid-Amerika en België. De omzet? 195.000.000 euro, de straatwaarde loopt zelfs op tot 325.000.000 euro. "En dat zijn alleen al de transporten die we in kaart konden brengen", zegt procureur Frédéric Van Leeuw in "De wereld vandaag". "En zo'n groot geld veroorzaakt geweld, enorm veel geweld."

"Dit geeft een beeld van de manier waarop crimineel geld uiteindelijk in onze maatschappij wordt geïnjecteerd", klinkt het bij politie en gerecht. "Dit heeft zware gevolgen voor onze samenleving. Het misdaadgeld ondermijnt de economie en er zijn ook afrekeningen, soms met dodelijke afloop."

"Sterke vertakkingen tot in de bovenwereld", maar wat weten we al over de verdachten?

"Iedere schakel in de organisatie zou een rol toebedeeld gekregen hebben en lijkt te worden aangestuurd vanuit een beperkte top. Slechts enkelingen binnen de organisatie zouden zicht hebben op het geheel van de operaties", klinkt het bij de politie. "Er zouden ook sterke vertakkingen in de bovenwereld zijn." Lees: medewerkers of zaakvoerders van onder andere expeditiekantoren, warehouses of transportfirmas hielpen de bende en werden daar "riant" voor vergoed. "De medeplichtigheid zit tot op alle niveaus. En dat is verontrustend."

Veel details over de identiteit van de verdachten geeft het gerecht voorlopig niet. Maar uit goede bron weet onze redactie dat er 3 agenten opgepakt zijn, allemaal lokale agenten  uit het Antwerpse. 

Spil in het hele netwerk lijkt Willy Van Mechelen te zijn. Intussen 77 is hij, en hij is allesbehalve een onbekende voor het gerecht. Vele jaren geleden was Van Mechelen zelf rijkswachter en stond hij zelfs aan het hoofd van de drugssectie van de Antwerpse BOB. Maar in 2002 liep hij tegen de lamp en werd hij zélf veroordeeld tot 5 jaar cel voor internationale drugshandel. Hij wist bijna 10 jaar zijn straf te ontlopen door in Nederland onder te duiken, maar kon in 2011 toch gevat worden. Intussen heeft hij zijn straf uitgezeten, maar hij lijkt daarna dus toch (opnieuw) begonnen. 

Ook een van de Aquino-broers zou betrokken zijn bij de smokkel. Misschien doet ook die naam een belletje rinkelen, verschillende leden van de beruchte Limburgse familie werden in het verleden al veroordeeld voor drugssmokkel. 

En ook bij havenbedrijf Mexico Natie viel de politie binnen, een terminal-manager daar is opgepakt en intussen ook aangehouden.

Enkele verdachten hebben ook een link met de beruchte motorbende Bandidos.

"Meer mensen en middelen nodig"

Het gerecht grijpt dit dossier ook aan om meer geld en middelen te vragen. "Het is onze plicht erop te wijzen dat niet enkel cocaïne wordt ingevoerd. Ook de criminele organisaties hierachter begeleiden de vrachten, nestelen zich in ons land en brengen hun eigen gewelddadige niets ontziende methodes met zich mee."

Ook de criminele organisaties hierachter begeleiden de vrachten, nestelen zich in ons land en brengen hun eigen gewelddadige niets ontziende methodes met zich mee

"Wij hebben kunnen aanschouwen tot wat dit in Zuid-Amerikaanse landen leidt, wij zien ook wat er in Nederland gebeurt in verband met toenemend geweld en liquidatiemoorden", klinkt het. 

Meest gelezen