AFP or licensors

EU start inbreukprocedure tegen Verenigd Koninkrijk wegens dreigende schending van brexitakkoord

De Europese Commissie start een zogeheten inbreukprocedure tegen het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft Commissievoorzitter Ursula von der Leyen aangekondigd. Volgens de Commissie dreigt een omstreden wetsontwerp van de Britse regering het brexitakkoord dat vorig jaar met de EU werd afgesloten op de helling te zetten. 

Het Britse parlement, het Lagerhuis, keurde eerder deze week een omstreden wetsontwerp van de regering goed, de Internal Market Bill. Die laat premier Boris Johnson toe om het uittredingsverdrag met de Europese Unie eenzijdig te herzien. De wet wordt voor alle duidelijkheid pas defintief als ook het Hogerhuis ermee zal instemmen. 

Het Britse wetsontwerp schendt het internationaal recht, zegt de Europese Commissie. "Het is een duidelijke overtreding van de verplichting tot goede trouw die in het terugtrekkingsakkoord vervat zit", zei Von der Leyen. "Als dit ontwerp in zijn huidige vorm wordt aangenomen, zal dat een duidelijke overtreding zijn van het Noord-Ierse protocol."

Noord-Ierland

Dat Noord-Ierse protocol werd mee met het brexit-akkoord onderhandeld. Het regelt de bijzondere status van Noord-Ierland na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Noord-Ierland, dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk, grenst aan Ierland, een EU-lidstaat. Daarom was met de EU afgesproken dat er in Noord-Ierland andere regels over handel zouden gelden.

Maar de Britse premier Johnson wil niet dat Noord-Ierland afwijkt van de rest van het Verenigd Koninkrijk. Zijn Internal Market Bill moet alle landen binnen het Verenigd Koninkrijk na de brexit dezelfde handelsregels geven.

Johnson ziet de wet als een soort vangnet voor mochten de onderhandelingen met de Europese Unie over een handelsakkoord mislukken, en het op 1 januari 2021 tot een harde brexit zou komen. Komt er wél een handelsakkoord, dan is er geen speciale oplossing nodig voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland.  

De vordering van de gesprekken over een handelsakkoord worden straks overigens besproken op de Europese top die vandaag en morgen wordt gehouden in Brussel.

Hoe verloopt een inbreukprocedure?

Ook al is de wet nog niet definitief, toch overtreedt Londen volgens de Commissie nu al het terugtrekkingsakkoord. Daarom onderneemt de Commissie dus juridische maatregelen door een inbreukprocedure te beginnen.

Zo'n inbreukprocedure begint met een brief, een ingebrekestelling, waarin de EU de Britse regering vraagt om opheldering over afspraken die worden geschonden in de Internal Market Bill.

Binnen de maand moeten de Britten een antwoord formuleren. Voldoet dat antwoord niet voor de EU, dan kan de Commissie met een soort aanmaning komen. Uiteindelijk kan een inbreukprocedure uitmonden in een zaak voor het Europese Hof van Justitie. 

Meest gelezen